DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Lowe csapdába esett a Williamsnél

Csak két éve érkezett a grove-i istállóhoz technikai igazgatóként, ám nem volt tisztában a problémák valós mértékével Paddy Lowe. Most már egészen más a mentalitás és a gondok kezelése.

Az évtized második felében megízlelhette a fölényes sikert és a hatalmas bukást is Paddy Lowe, saját bőrén tapasztalhatta azt, amikor minden sikerült a Mercedesnél 2014-től, majd szűk három-négy év múlva a lecsúszást a mezőny végére a Williamsszel. 

A brit szakember új kihívásra vágyott, ezért váltott csapatot. Kérése meghallgatásra talált, a patinás istállónál ugyanis jócskán van tennivaló. 2017-ben még „csak” az ötödik helyig zuhantak vissza, ám tavaly már a tízcsapatos világbajnokság tizedik helyén zártak, alaposan lemaradva még a kilencedikként végző Toro Rossótól is.

A technikai igazgató úgy véli, akkor esett csapdába, amikor az elején hitt a Williams korábbi, teljesen hibás mentalitásában, hogy mindössze néhány apróságon kell javítani és máris a mezőny elejére kerülnek. Ez a legkevésbé sem így volt, a felszín alatt hosszú évek problémái gyülemlettek már fel.

A Williamsnél sokkal mélyebben gyökerező problémák voltak, mint Lowe hitte


„Arra volt szükség, hogy a gárda gondolkodásmódját gyökeresen megváltoztassuk. Előtte azt gondolta mindenki, hogy két-három dolgot kell csak megoldani és minden rendben lesz, elkezdünk versenyeket nyerni” – ismerte el Paddy Lowe az Autosport hasábjain.

„Úgy vélem, ez a szemléletmód uralkodott a Williamsnél már igen hosszú ideje. Teljesen másra van szükségünk, mégpedig arra, hogy mindig mindenen lehet tovább fejleszteni, a következő évre kicsit javítani rajta. Ha nem így történik, az erős riválisok egy pillanat alatt elhúznak mellettünk.”

„Egyetlen olyan terület sem lehet, amiben megállunk a fejlesztéssel. Korábban ez egyáltalán nem így volt, még én is beleestem ebbe a csapdába, amikor új emberként megérkeztem és kezdtem vizsgálgatni a dolgokat a csapatnál” – tette hozzá Lowe. Azt is pontosan tudja a technikai igazgató, hogy nem egy-két nap műve lesz visszatérni az élmezőnybe, különösen ilyen erős és sokat költő vetélytársakkal szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: