DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Villeneuve: F1-be menne a gyerek? Ne tegye

Lesújtó véleménnyel van 1997 F1-es világbajnoka a kisebb formulaautós sorozatokról, szerinte ezek a kategóriák már nem a tehetségkutatásról szólnak. Most nem csak beszélt, a tettek mezejére lépett.

Gazdag gyerekek játszóterévé váltak a Formula-1 felé vezető kisebb szériák, vallja Jacques Villeneuve. A gp247.com szerint egy F4-F3-F2 ranglétrán eltöltött öt éves időszak önköltsége akár több tízmillió dollárra is rúghat, így Villeneuve szerint a legtöbb szülő jobban teszi, ha egyszerűen lebeszéli a gyerekét a versenyzésről.

 f4academy-2018-1

A legkisebb formulaautós kategóriában is egy vagyonba kerül megmérkőzni


„Jó pár éve jelen vagyok a paddockokban, és aggaszt a folyamat, mert nekem is vannak gyerekeim. A szülők gyakran fordulnak hozzám tanácsért: ’mi legyen a fiammal?’ Azt szoktam mondani, hogy csináljon valami mást. Ez egy szörnyű válasz, de képtelen vagyok ekkorát hazudni. Manapság pályára segíteni egy gyereket olyan, mintha minden nap karácsonya lenne egy óriási fával. Már nem a tehetséges fiatalok fejlesztéséről szól, és ez borzasztóan zavar.”

Villeneuve most nem csak kritizált, a tettek mezejére is lépett: egy barátjával és egykori autóversenyzővel, Patrick Lemariével elindít egy tehetségkutató programot, amelynek fődíja egy egész éves támogatás a Formula-4-ben. Az ötnapos válogató a franciaországi Magny-Cours versenypályán zajlik majd F4-es autókkal, a részvételi díj pedig 17 000 dollár (kb. 4,5 millió forint). Az első, 96 fős csoportból 48 fiatal jut tovább a negyeddöntőbe, 24 az elődöntőbe, végül pedig 5-en versenyeznek majd a nyereményért. A győztes 2020-ban egy teljes szezont teljesíthet a Formula-4-ben, amelynek költsége 600-750 000 dollár (168-210 millió forint) körül mozog a gp247.com szerint.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: