DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Villeneuve: Ocon a Mercedes miatt került parkolópályára

Az egykori világbajnok Jaqcues Villeneuve szerint a Mercedes junior programjának megvannak a maga előnyei, de hátrányai is. Esteban Ocon, aki 2019-re nem talált ülést magának az F1-ben, most épp az utóbbit éli át.

Esteban Ocon F1-es jövője azt követően vál bizonytalanná, hogy csapata, a Force India új tulajdonosi kézbe, így többek között Lawrence Stroll kezébe került. A kanadai milliárdos Stroll ugyanis 2019-től fiát, Lance-t szerette volna új csapata versenyzőjeként látni. Ocon levátlása a szezon végével vált hivatalossá, így a francia pilóta, akit korábban a Renault-val és a Willams-szel is hírbe hoztak, a Mercedes támogatottság ellenére ülés nélkül maradt, és végül az Ezüst Nyilak teszt- és tartalékpilótája lett.

Az F1 megmondó emberének számító Villeneuve az RMC-nek adott interjújában beszélt arról, habár Esteban Ocon elsősorban a Mercedesnek köszönheti azt, hogy egyáltalán versenyezhetett a Formula-1-ben, most hasonlóan a németeket okolhatja amiatt is, hogy idén nem jutott üléshez. „Ők akadályozták meg ugyanis azt, hogy más csapathoz szerződjön" - jelentette ki 1997 világbajnoka, hozzátéve, „már így is szerencsésnek mondhatja magát amiatt, hogy úgy állhatott rajthoz a Formula-1-ben, hogy nem kellett érte fizetnie. Ez egy nagyszerű dolog, amire büszkének kellene lennie, ahelyett hogy negatívan látja a dolgokat.”



Villeneuve annak kapcsán beszélt Ocon helyzetéről, hogy nemrég létrehozott egy olyan alapítványt, a Feed Racinget, ami elsősorban a fiatal versenyzőket támogatja. A kanadai ugyanis azt látja, manapság a motorsport szempontjából is a pénzügyi támogatottság fontosabbá vált a tehetségnél. „Már évek óta visszajárok az F1-es paddockokba, és egyre világosabban látom, hogy működnek a dolgok, talán azért is, mert már nekem is vannak gyerekeim. Gyakran a szülők, akik hozzám fordulnak tanácsért azt kérdezik, 'mit tehetnék, hogy segítsem a fiamat?' Ilyenkor azt szoktam válaszolni, 'keress valami más elfoglaltságot neki.' Ez szörnyű válasz, de képtelen vagyok hazudni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: