DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Leclerc: Az elején nagyon megfélemlítő volt az F1

Első F1-es szezonja sok szempontból megfélemlítő volt Charles Leclerc számára. A monacói azonban olyannyira sikerrel vette az akadályokat, hogy hamarosan a Ferrari pilótájaként mutatkozhat be. Szerinte ehhez az kellett, hogy idejében felismerje és kiszűrje a gyenge pontjait.

A 2018-ban a Sauber pilótájaként bemutatkozó Charles Leclerc már a Formula-2-ben mutatott teljesítménye alapján is az utóbbi évek egyik legnagyobb ígéretének tűnt az F1 számára is. Leclerc azonban még a feléje állított kezdeti elvárásokat is felülmúlta azzal, hogy az idény során folyamatosan a pontszerzők között végzett és az időmérőkön is rendszeresen bejutott az első tíz pilóta közé. Szereplése olyannyira meggyőző volt, hogy szeptemberben a Ferrari bejelentette, 2019-től ő lesz Sebastian Vettel csapattársa.

A fiatal monacói elmondta, az alacsonyabb kategóriának számító F2-ből az F1-be való átmenetet az elején nem volt könnyű belülről megélni, és csak az első három versenyhétvége után kezdte kényelmesebben érezni magát új környezetében. A mélypontot az a Kínai Nagydíj jelentette, amelyen a 19. helyen futott be, a következő, bakui hétvégén viszont a szezon egyik legjobb eredményét érte el azzal, hogy a hatodik helyen végzett. Ezt követően pedig a teljesítmény-mutatója szinte csak pozitív irányba haladt. 



„Az első három futamon rengeteget tanultam. Igaz, nagyon keményen dolgoztam már azon is, hogy megértsem és meghatározzam a gyengeségeimet. Voltak olyan dolgok, amik nem megfelelően működtek, de Kína után a csapaton belül sikerült ezeket átbeszélni és megérteni. Ennek köszönhetően egy hatalmas lépést tettem előre, és azóta minden nagyon jól működik” – mondta Leclerc.

Elmondása szerint ahhoz volt a legnehezebb hozzászokni, hogy egy hétvége során rengeteg olyan emberrel kellett beszélnie, akik később szinte minden szavát kielemezték. „Kezdetben ez nagyon megfélemlítő volt, mert tudtam, hogy minden, amit mondok analizálva lesz, nem csak a mérnökök, hanem a média által is. Aztán hozzászoktam ehhez is, mert rájöttem, a visszajelzéseim nagyon fontosak, ezért pontosnak és precíznek kell lenniük ahhoz, hogy azok az emberek is megértsék, akik a háttérben dolgoznak.”

Mint mondta, a korábbi Formula-2-es tapasztalai nem sokat segítettek abban, hogy alkalmazkodjon az F1 működéséhez. „Ott csak néhány fontos pontra kellett fókuszálni ahhoz, hogy az autó jobb legyen. Itt viszont már teljesen más hozzáállást követelnek meg az emberek, ezért egy kis időre volt szükségem, amíg ehhez is hozzászoktam.”

Leclerc-re az előtte álló szezonban egy újabb nagy változás vár: a Formula-1 egyik legnagyobb legendájának és húzónevének számító istállóval, a Ferrarival fog versenyezni. A monacói azonban nem számít arra, hogy csapaton belül hatalmi harcokat kell majd játszania. „Eddig sem játszottam ilyen politikai játékokat. Sőt, mindig próbáltam a médiával is a lehető legőszintébben beszélni" – szögezte le, hozzátéve, „persze egy kevésre mindig számítani kell.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: