DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Az excsapatfőnök szerint Montezemolo hiányzik a Ferraritól

Alapszabály, hogy ha nincs eredmény, a főnököt kirúgják, vélekedik Daniele Audetto, aki szerint már az is meglepő, hogy Maurizio Arrivabene négy évig húzta. Luca di Montezemolo leváltása óta nincs könnyű dolga a csapatvezetőknek.

Maurizio Arrivabene menesztése a Ferrari csapatfőnöki posztjáról továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt: egyesek, mint Martin Brundle, úgy gondolják, az olasz nem volt jó vezető, mások, köztük az 1978-as világbajnok, Mario Andretti szerint pusztán politikai döntés történt, Maranellóból mindig távozik a főnök, ha sokáig nem nyernek. Ezt a véleményt osztja Daniele Audetto, aki két szezonon át, 1976-ban és 1977-ben vezette az istállót.

„Ha nem nyersz, nehéz négy év után is vezető pozícióban maradni. Egy ilyen csapatnál, amely győzelemre született, ha nem jön a siker, a menedzsert automatikusan cserélik. Ez az F1 kemény törvényszerűsége, amely a Ferrarira még inkább érvényes” – nyilatkozta az Autosprintnek Audetto, akit a legtöbben a Scuderiánál betöltött szerepéről ismernek, de a későbbiekben számos csapatnál dolgozott: a Lamborghini motorprojektjében, az Arrowsnál, a Renault-nál, a Super Agurinál és utoljára a HRT-nél.

Audetto Niki Lauda társaságában 1976-ban


Az egykori újságíró, Audetto megjegyezte, az is meglepő, hogy a 2014 végén kinevezett Arrivabene mostanáig megőrizte pozícióját: „Sajnálom Mauriziót, mivel a barátom, de fizetett azért, mert nem volt színtiszta autósportos háttere. Másrészről nagy eredmény, hogy ilyen sokáig tudott megmaradni abban a pozícióban.”

Arrivabenének négy év adatott meg, vele szemben viszont a Ferrari legsikeresebb csapatfőnöke, Jean Todt csupán hetedik szezonjában juttatta világbajnoki címig a csapatot. Azt, hogy ő mégsem veszítette el sikertelenségre hivatkozva állását, Audetto Luca di Montezemolo személyével indokolja: a Ferrarit 23 éven át irányító elnök mindig kiállt alárendeltjei mellett.

„Igaz, hogy Arrivabene meggyőzőbb volt Jean Todt első napjaihoz képest. Jeant mindig támogatta és védte a médiával nagyszerűen bánó Montezemolo. Hosszú éveken át oltalmazta az embereit, beleértve Schumachert, aki az első négy évben nem szerzett bajnoki címet. Most nincs náluk egy Montezemolo, aki védené őket és elbűvölné a médiát” – mondta Audetto, aki egészen jól ismeri az egykori vezért: a Lancia ralicsapatában ő volt Montezemolo navigátora, ráadásul a Scuderia csapatfőnöki székében is őt követte.

Az új csapatvezetőnek kinevezett Mattia Binottóról is ejtett pár gondolatot: „Nem ismerem elég alaposan, hogy sokat mondhassak róla, de azt tudom, hogy jó mérnök. Azt is tudom, hogy a Ferrarinál nagyon-nagyon nehéz feladat csapatfőnöknek vagy akár sportigazgatónak lenni. Remélem és kívánom, hogy rendelkezzen az egyéniséggel, karizmával és tapasztalattal, hogy megbirkózzon a komplex feladattal, amely rá vár” – zárt Audetto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: