DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Williams: Csak a létszámot növeljük

A műszaki igazgató, Paddy Lowe úgy gondolja, a csapatból még a 2014-es sikerek idején is hiányzott a győztes mentalitás. Szavaiból az szűrhető le, hogy Kubicával sem érdemes sokat várni a gárdától…

Nem csupán a McLaren küzd azért, hogy visszatérjen az őt megillető helyre: hasonló folyamat zajlik a Williamsnél, ahol még nagyobb visszaesés történt az elmúlt évek során. A grove-i istálló konstruktőri harmadikként kezdte a V6-os érát (2014-ben és 2015-ben is ebben a pozícióban végzett a csapat), ehhez képest 2018-ban tizedik, utolsó helyen zárt a csapatok között. Bár Robert Kubica és George Russell párosával az előrelépés a cél, Paddy Lowe műszaki igazgató nem mert jóslatokba bocsátkozni az eredményekről.

„Voltak viszonylagos jó és rossz éveik, amelyeket különböző, kezünkre játszó tényezők magyaráznak” – idézi a racefans.net Lowe-t. „Mégsem úgy versenyeztünk, versenyzünk, ahogyan a győzelemért kellene, ami a célunk. Lényegében a létszámot növeljük. 2012-ben még futamot nyertünk, de szerintem egyetértenek velem abban, hogy elszigetelt eredmény volt, azelőtt pedig sokkal régebben győztünk.”



„Igen, voltak egészen jó éveink, például a 2014-es. De azt hiszem, egyetértenek abban, hogy akkor csalóka képet festett a jó motorunk és más csapatok bizonyos okok miatt nem erős éve. A felszín alatti teljesítményünk nem olyan, amilyennek hosszú ideje lennie kellene” – beszélt a szakember arról, hogy a turbókorszak kezdetén még kimagaslott a Mercedes-motor, így a németek minden partnercsapata erősen szerepelt.

„Nem csupán invesztálni kell, folyamatot kell végigvinni és kultúrát is változtatni. Roppant változás van folyamatban, de ez még csak a kezdet, és sokáig fog tartani” – folytatta az istállóhoz két éve csatlakozó Lowe, aki a Mercedesnél egészen más sikerekhez szokott hozzá. A Williamsnél nem akar helyezésekről beszélni: „Ez az oka, hogy nem fogunk jóslatokba bocsátkozni az eredmények vonatkozásában. Mivel először a mérnöki munkán kell változtatni, azután jöhet szóba a jobb termék, tudniillik versenyautó gyártása. Idő kell ahhoz is, hogy a szervezeti változások hatása megnyilvánuljon, nem fog azonnal bekövetkezni. Annyit mondhatok, hogy sokkal jobbak leszünk majd, és ez nem az eredményekre vonatkozik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: