DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A McLaren-főnök a B csapatokat kritizálja

Régóta folyik a vita azon, hogy mennyire szoros partneri együttműködés engedhető meg két csapat között az F1-ben - a McLaren vezérigazgatója szerint ezt sürgősen tisztázni kellene a Liberty Mediának.

Noha jelenleg a Sauber tűnik a Ferrari B csapatának, technikailag a Haas áll közelebb a maranellóiakhoz: az amerikai istálló a kezdetektől fogva úgy építette fel magát, hogy a Scuderia úgynevezett „nem listázott elemeit” használta. Ide tartozik például a motor, a váltómű, vagy éppen a felfüggesztés egyes részei – azok az elemek, melyeket egy konstruktőrnek nem kötelező házon belül előállítania.



Noha a Haas és a Ferrari kapcsolata teljesen legális, sőt, a negyedik szezonjára készülő gárda erős középmezőnybeli teljesítményét látva példaértékű, senki sem követte azt, mi több, néhányan kritizálják a modellt azért, mert két részre osztja a sportágat. A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is közöttük van. „Úgy vélem, a Haas egészen kitűnő munkát végzett, tekintettel az erőforrásaikra és a csapat fiatal korára” – idézte az amerikait az F1i.com. „Szerintem itt az ideje, hogy a Liberty felülvizsgálja a ’B csapatos üzleti modellt’, mert a nagycsapatok így profitálhatnak a kisebbekből.”

„Az előnyök mindenfélék lehetnek: politikaiaktól kezdve, technológiaiakon keresztül egészen addig, amit a pályán láttunk tavaly tőlük – ez utóbbit többen meg is kérdőjelezték. A Forma-1-nek egyikről sem kellene szólnia, a sportág érdekében változás szükséges, melyet szerintem meg is fognak tenni. A Libertynek a tervei között szerepel, hogy megvizsgálja a B csapatokat, és hogy valaki mekkora mértékben lehet az.”

Noha Brown elismeri az együttműködés hatékonyságát, szerinte a ’B csapat státusz’ egyet jelent a világbajnoki álmokról történő lemondással. „Egy B csapat soha nem kelhet birokra az A gárdával. Bár ez a modell versenyképesebbé tehet valakit rövid távon, és anyagilag is kifizetődő, végsősoron nincs másról szó, hogy feladja, hogy valaha a vb-címért harcoljon. A B-csapat státusz annyit tesz, mint ha valaki bedobná a törölközőt. A Liberty számára kritikus fontosságú, hogy ezen változtatni tudjon, hogy minden csapat egyenlő esélyekkel szálljon majd harcba egymással” – tette hozzá a vezérigazgató, aki nemrég úgy vélekedett, hogy az F1 jelenlegi állapotával mindenki csak veszíthet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: