DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Már most nézeteltérés van a Red Bull és a Honda között

Még javában tart az új F1-es autók és erőforrások fejlesztése, amikor a holtszezonban házasságra lépett Red Bull és Honda kapcsolatán már meg is jelentek az első repedések.

A Red Bull-Honda nagy reményekkel vág neki a 2019-es szezonnak: az energiaitalosok nem kevesebbet várnak a japán motoroktól, mint hogy segítségükkel sikerül elhódítaniuk a világbajnoki trófeákat a Mercedestől. A Honda szerint sokat segít nekik, hogy a Red Bull autójának egyes elemei megegyeznek a Toro Rossóéval, a fejlesztési időszak kellős közepén azonban váratlan probléma ütötte fel a fejét.



A Red Bull és a Honda egy ideje együtt dolgozik a grazi székhelyű AVL-lel, amely vállalat motorfejlesztéssel és adatszimulációval foglalkozik – mindezt azért, hogy sokkal gördülékenyebben menjen az új erőforrások tökéletesítése. Ám állítólag az AVL projektvezetője meg nem nevezett ok miatt berágott a Honda mérnökeire, amely szakításhoz vezetett – korábban szintén hasonló ok miatt intett búcsút a cégnek a Ferrari is.

Az információt Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója megerősítette az Auto Bild Motorsportnak, majd kitért a korábbi Mercedes-guru Mario Illien és a Honda közötti kapcsolatra is. A motorgyártó annak idején arra kérte fel a svájci szakembert, hogy járjon utána az erőforrásaiban fellépő vibráció okának, melynek eredményeként a Honda nem tudja kiaknázni az abban rejlő potenciált – ezzel elméletben a Renault elé kerülhetnének a lóerőkért folytatott versenyben.

„Ennek kiküszöbölésére megtettük a szükséges lépéseket” – mondta Marko, aki meg van győződve arról, hogy 2019 a Red Bull éve lehet. „Maxnek mindene megvan ahhoz, hogy megcsinálja, rajta nem fog múlni. Folyamatosan fejlődik, és úgy tűnik, hogy számára nincs határ!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: