DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nehezen mondott nemet a Ferrarinak Kubica

Nyílt titok, hogy a lengyel ajánlatot kapott a Scuderiától is, fejlesztőpilóta pozícióba: a csapat megnevezése nélkül bevallotta, nem volt könnyű visszautasítani a lehetőséget.

Továbbra sem tudni, ki tölti be a Ferrari megüresedett tartalék- és fejlesztőpilóta pozícióit: a tesztelés és főleg szimulátoros munka zömét tavaly Antonio Giovinazzi és Danyiil Kvjat látta el, akik egyaránt ülést kaptak a 2019-es mezőnyben. Robert Kubica nevét rebesgették, de a lengyel végül a visszatérés nagy lehetőségéhez jutott, a Williams versenyüléséhez.

„Tudtam, mit szeretnék csinálni, de néha a dolgok komplikáltabbak, mint amilyennek kívülről tűnnek. Adódott bizonyos lehetőségem, amelyről úgy gondolom, nagyon érdekes volt, és amelyre nem volt könnyű nemet mondani” – nyilatkozta az Autosport lapnak Kubica, nyilvánvalóan a Ferrari pozíciójára utalva: a csapatéra, ahol versenyzett volna 2012-ben, ha nem történik meg súlyos ralibalesete.



„Végső soron azonban autóversenyző vagyok, még akkor is, ha régóta nem versenyeztem. Ez a versenyző mentalitás győzött, és örülök a döntésemnek, mert nagy kihívás áll előttem” – folytatta Kubica. A ferraris állás hasonló szerepkör lett volna, mint a Williams idei tartalékpilóta pozíciója, a vörösöknél azonban kevesebbet vezethetett volna teszteken vagy szabadedzéseken. Kubica rámutatott, a szezon előtt át kell programozni magát: tesztpilótából versenyzővé kell válnia.

„Amikor az autót vezettem, észben kellett tartanom, hogy minőségi információt és visszajelzést kell adnom, és hogy bár jó tempót tudnék diktálni, nem kockáztathatok semmit. Ezen a szemléleten kicsit változtatnom kell, hiszen amellett, hogy továbbra is a csapatért dolgozom, most már magamért is kell. Olyan dolgokra kell fókuszálnom, amelyek hasznosak lehetnek a versenyzés során. Ez egy kissé eltérő szemlélet” – magyarázta Kubica, aki 2018-as szabadedzésein nem sokat mutatott meg tempójából, hiszen mint kifejtette, egészen más céllal ült a Williamsbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: