DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pillanata

Az emlékek, amik elsőként bevillannak majd nekünk, amikor évek múltán visszagondolunk a 2018-as Formula-1-es szezonra. Meghatározó momentumok, amelyek olykor a bajnoki tabellára, máskor az érzelmeinkre voltak nagy hatással.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben 12 napon át, 12 kategóriában szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Lássuk, mely pillanatok vésődtek be kitörölhetetlenül az agyunkba!

00118023_585 



Balogh Tamás: Megható jelenetsorok voltak, ahogy az F1 jelenlegi két legsikeresebb pilótája, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel a levezető körön közrefogva, majd a célegyenesben együtt „fánkozva” búcsúztatja a harmadik korszakos egyéniséget, Fernando Alonsót. Kimi Raikkönen pedig elmondhatja magáról, hogy az idei legemlékezetesebb futamgyőztes és pole-pozíciós egyaránt ő volt: a Jégember austini sikerével öt és fél éves ínséget szakított meg – ráadásul egy kifejezetten izgalmas versenyen –, Monzában pedig minden idők legnagyobb átlagsebességű körével happolta el a rajtelsőséget a két vb-aspiráns elől.

1. Vettel, Hamilton és Alonso együtt „fánkozik” Abu Dhabiban
2. Raikkönen győzelme az USA Nagydíjon
3. Raikkönen rekorddal a pole-ban Monzában

 

Bognár Viktor: Valószínűleg én jobban szeretem azt a képet, mint kellene, de számomra annál, mint amikor Kimi Raikkönen austini győzelme után fölhajítja a napszemüveget és csípőre tett kézzel néz maga elé a dobogó tetején, rajzolni se lehetett volna szebb kompozíciót. A második helyezettemtől ehhez képest már egyáltalán nem estem hanyatt, ennyi megnézett autóverseny után néhány fánktól még nem szökik könny a szemembe, de attól még az év egyik ikonikus pillanata, stílusos zárása volt, ahogy a két bajnoki rivális és a búcsúzó Fernando Alonso szinkron-gumiégetést prezentált a közönségnek. De nem csak pozitív pillanat lehet emlékezetes, az élről kieső Sebastian Vettel látványa a szezon egyik kulcsmomentuma volt.

1. Raikkönen végre futamot nyer
2. A három bajnok pörög Abu Dhabiban
3. Vettel a hockenheimi kavicságyban

00118020_669 

Czinege Ádám: A spanyol a két világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal és Sebastian Vettellel vezette le utolsó versenyhétvégés körét az F1-ben. A célegyenesben ráadásul mindhárman gumit égettek a közönség és önmaguk szórakoztatására, így méltón búcsúztatták Alonsót. Sebastian Vettel kiesése a Német Nagydíjon visszaadja a Ferrari pilótájának és istállójának lelkiállapotát. Hibázott, és az olasz alakulattal közösen felelősek azért, hogy idén sem tudták legyőzni a Mercedest. Ezért tartom ezt a pillanatot is fontosnak. Végül ismét megemlítem a két Red Bull ütközését: ez az eset mutatta meg, hogy mennyire szerették volna legyőzni egymást Max Verstappen és Daniel Ricciardo 2018-ban. Utoljára volt erre lehetőségük csapattársakként.

1. Fernando Alonso búcsúztatása
2. Sebastian Vettel kiesik a Német Nagydíjon
3. A két Red Bull ütközése Bakuban

 

Dezső Attila: Ettől rosszabb évzárást ne is lássunk: az aktuális vb-győztes, a legyőzött ellenfél és a búcsúzó legenda együtt körzőzik a célegyenesben – nem volt F1-rajongó, akinek ne csaltak volna a szemébe könnycseppeket ezek a pillanatok. Raikkönen öt és fél évvel utolsó győzelme után nyert ismét az USA-ban, Daniel Ricciardo pedig reméljük, nem utoljára a hercegségben – diadala a két évvel ezelőtti bokszutcai fiaskó miatt volt különösen felemelő.

1. Három bajnok fánkozik Abu Dhabiban
2. Raikkönen futamot nyer Austinban
3. Ricciardo futamot nyer Monacóban

Gellérfi Gergő: Valaki azt mondta egyszer, hogy szeretünk nagy baleseteket látni, de azt még jobban szeretjük látni, hogy a nagy baleset után a versenyző sértetlenül száll ki a roncsból – ez a mondat jutott eszembe a spái bukás után. Az USA Nagydíj végén nagyon nagy örömmel láttam Raikkönent a dobogó tetején (minden bizonnyal utoljára), míg a szezonzáró leintése után az elmúlt évtizedet uraló két pilóta mutatta meg, mekkora tisztelet övezi a mai napig a most elbúcsúzó bajnokot, Fernando Alonsót.

1. Leclerc sértetlenül száll ki az autóból a spái baleset után
2. Raikkönen a dobogó tetején
3. Hamilton és Vettel díszkíséretet ad Alonsónak

 

Gobodics Tamás: Raikkönen austini győzelménél éreztem úgy, hogy most valami a helyére került, úgyhogy számomra az volt az év pillanata – viszont lenyűgözött Hamilton szingapúri pole-köre, amit szerintem még sokáig fogunk emlegetni, illetve egy ilyen listára nálam fel kell kerülnie Raikkönennek még egyszer, a monzai érzelemdús hétvégéjével, konkrétan a pole-jával.

1. Raikkönen győzelme
2. Hamilton szingapúri köre
3. Raikkönen monzai pole-ja

kimi 

Héjas Szilárd: Az én emlékezetembe örökké beleivódott a pillanat, mikor Raikkönen kiszállt az autójából Austinban és magasba emelte a kezét. Abban a pillanatban tudtam, hogy ezt az érzést, ami Raikkönen győzelmével jár, most utoljára élhetjük át. A második helyre szintén egy Ferrarihoz kötődő momentum fér oda, azonban ez sokkal keserűbb emlék az olaszok számára: Vettel a Sachs-kanyar sóderágyában. A harmadik helyezett pedig a szezonzáró utáni körzőzése a három világbajnoknak, Fernando Alonso tiszteletére.

1. Raikkönen ünneplése Austinban
2. Vettel a falban Németországban
3. Alonso búcsúztatása Abu Dhabiban

 

Strommer Benjamin: Síró kisgyereket idén nem tett boldoggá, szezonja egyetlen pole-pozíciójával azonban új sebességrekordot állított fel Raikkönen: a különleges pillanat szimbolizálta a 39 éves finn versenyző megújulását. Alonso a két másik többszörös világbajnok, Hamilton és Vettel társaságában tette emlékezetessé búcsúversenyét, Ricciardo elkeserítő évét pedig egy elszabadult ordítás foglalta hűen össze.

1. Kimi Raikkönen körrekorddal a pole-ban Monzában
2. Három bajnok fánkozik Abu Dhabiban
3. Ricciardo ordítása a suzukai bokszutcában 

raikkonen 

Vaszilykó Péter: Még egy olyan szívmelengető pillanatot nem láttunk idén, mint amikor az utóbbi évek három legnagyobbja alakzatban „repülve” együtt fejezi be a szezon utolsó levezető körét. Mindössze egyetlen másik momentumot lehet kiemelni, ami érzelmileg hasonló töltöttségű volt, ez pedig Raikkönen austini futamgyőzelme. Ha a toplistám tetejére két pozitív pillanat került, akkor egy negatívat is megemlítek, Vettel németországi kiesése sokakat egy borzasztó hidegzuhanyként ért.

1. Vettel, Hamilton és Alonso együtt fánkozik 
2. Raikkönen futamgyőzelme
3. Vettel németországi kiesése

 

A végeredmény: Körzőzés, fánkozás, pörgés, gumiégetés? Nincs is rendes, átfogó magyar szó arra, amit a három világbajnok csinált az Abu Dhabi Nagydíj leintése után, de abban megállapodtunk, hogy bármi is a neve, az volt az év legemlékezetesebb pillanata. Raikkönen győzelme képében kemény kihívót utasított maga mögé hajszállal ez a jelenet, Vettel kiesése révén pedig egy drámai pillanat is bekerült az első háromba.

1. A három bajnok fánkozása 18 pont
2. Raikkönen győzelme 17 pont
3. Vettel hockenheimi kiesése 6 pont
4. Raikkönen monzai pole-rekordja 5 pont
5. Leclerc sértetlen marad Spában 3 pont

47582717_131736314504294_4540426226513167502_n

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Charles Leclerc
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Sauber, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Kimi Raikkönen, 2. Sauber, 3. Haas
Az év csalódása: 1. McLaren, 2. Williams, 3. Valtteri Bottas
Az év újonca: 1. Charles Leclerc, 2. Szergej Szirotkin, 3. Pierre Gasly
Az év versenye: 1. Azerbajdzsáni Nagydíj, 2. USA Nagydíj, 3. Német Nagydíj
Az év előzése: 1. Ricciardo Bottast Sanghajban, 2. Vettel Bottast Silverstone-ban, 3. Hamilton hármat Szahírban
Az év bukása: 1. Spái rajtbaleset, 2. Ericsson Monzában, 3., Hartley Silverstone-ban
Az év balhéja: 1. Verstappen és Ocon, 2., Hamilton és a bokszbejárat, 3. A Mercedes csapatutasítása
Az év híre: 1. Alonso visszavonul, 2. Ricciardo a Renault-hoz igazol, 3. Raikkönen és Leclerc helycseréje

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: