DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év balhéja

Az egyik legkedveltebb kategóriánk következik, amelyben ugyan idén is számos jelölt közül válogathattunk, ám valószínűleg sokunk fejében ott motoszkált, hogy melyik eset kerekedik majd felül a többin.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben 12 napon át, 12 kategóriában szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Most azon csámcsogtunk, milyen botrányok felett bontottunk pattogatott kukoricát 2018 során.

verstappen1 



Balogh Tamás: Az első helyezett nálam nem is lehet kérdés: a pályán győzelmet eldöntő, vitatott incidensbe keveredett Max Verstappen és Esteban Ocon, majd a pályán kívül is egymásnak feszült a két ellenfél. Lewis Hamilton bokszbejárati manővere esetén azt még elfogadom, hogy a versenyirányítás talált mentséget rá és megúszta a büntetést a brit – bár szerintem egyértelműen szankcionálni kellett volna –, de azt mai napig nem értem, miként lehetséges, hogy nem vizsgálták azonnal, csak néhány óra elteltével a történteket. A Renault és a Haas közötti monzai kizárásos hercehurca pedig tökéletesen rávilágít arra, hogy a középmezőnyben is ádáz csata zajlik a pályán és azon kívül egyaránt.

1. Ocon és Verstappen brazíliai ütközése és bunyója
2. Hamilton hockenheimi (nem-)vizsgálata
3. Haas vs. Renault az Olasz Nagydíj után

 

Bognár Viktor: Harminc évvel ezelőtt, tizedennyi kamera jelenlétében valószínűleg nem fogta volna vissza Verstappen és Ocon úgy az indulatokat, mint a Brazil Nagydíj leintése után, de a tapintható, kendőzetlen feszültség azért elég nagy ritkaság mostanában ahhoz, hogy simán az első helyre kerüljön nálam. Visszatekintve úgy tűnhet, hogy a Force India átalakulása egész simán lefolyt, de a hungaroringi hétvégéről azért még másmilyen emlékeink lehetnek: Perez (mint utóbb kiderült, segítő szándékkal) feljelenti a csapatot, támogatók mutogatnak egymásra, vezetők beszélnek mellé – tényleg nagy volt a káosz azt illetően, hogy mi fog történni az istállóval. A harmadik helyre Hamilton hockenheimi meg nem büntetését tettem, ami szerintem önmagában nézve még nem kvalifikálna botránynak, a közvélemény egyik része viszont nagyon is azzá tette – és hát minden eset attól válik balhévá, ha az emberek felhúzzák magukat rajta.  

1. Verstappen és Ocon lökdösődése 
2. A Force India haláltusája
3. Hamilton hockenheimi bokszügye

Czinege Ádám: Max Verstappen simán megnyerhette volna a Brazil Nagydíjat, azonban volt egy akadály előtte Esteban Ocon személyében, aki kipörgette a hollandot a 2-es kanyarban, így Lewis Hamilton visszavette a vezetést. A holland megkereste a futam végén a franciát, ráadásul szóváltás és lökdösődés alakult ki közöttük. A két Red Bull csatájáról (is) szólt a bakui futam, amiből a lehető legrosszabbat hozták ki a versenyzők: a célegyenes végén összeütköztek, miután Daniel Ricciardo belecsúszott az irányt változtató Max Verstappenbe. A holland Sebastian Vettelt is többször megtalálta a szezon során: Kínában, az USA Nagydíjon és Japánban is összeütköztek, bár nem mindig Verstappen volt a hibás az incidenseknél.

1. Verstappen és Ocon brazíliai incidense 
2. A két Red Bull ütközése Bakuban
3. Verstappen és Vettel ütközései

 

Dezső Attila: Némi Ferrari-utánérzés: amikor a Scuderia uralta évekig az F1-et, feltűnően sokszor szerepeltek a hasonló listák elején, most pedig a Mercedes van soron. Mentségére szóljon, hogy Szocsiban valóban azt diktálta a logika, hogy Lewis Hamilton nyerjen Valtteri Bottas helyett, a finn megalázása helyett azonban finomabb eszközökkel is operálhatott volna a gárda. A világbajnok pilóta Hockenheimben egyértelműen vétett a szabályok ellen, a versenybíróság mégis megtartotta győzelmét, egy hónappal korábban pedig a McLaren házi balhéja tartotta lázban a paddockot, amikor a csapat állítólag 25 pennys csokikkal honorálta a dolgozók kemény munkáját.

1. Mercedes-csapatutasítás Szocsiban
2. Lewis Hamiltont nem büntetik meg Hockenheimben
3. Freddo-gate

ham-bot 

Gellérfi Gergő: Nemcsak a lökdösődés, hanem a pályán zajló események miatt is: nagyobb botrányt én idén nem láttam az F1-ben, mint a Verstappen–Ocon ütközés és következményei Interlagosban. Az Orosz Nagydíjon a Mercedes a Ferrari legsötétebb időszakát idézte, de annak is megvan a maga „bája”, amikor egy versenyző a sajtón keresztül ekézi csapatát (és viszont), ahogy azt Hartley és a Toro Rosso tették idén.

1. Lökdösődés a pályán és azon kívül Interlagosban
2. Csapatutasítás és következményei Szocsiban
3. Hartley és csapata a médiában üzenget egymásnak

 

Gobodics Tamás: Teljesen szubjektív, de nálam az Ocon-Verstappen lökdösődés annyira kiemelkedik a többi közül, hogy inkább nem is sorolok fel többet – lehetne mondani Hamilton hockenheimi vizsgálatát, Bottas oroszországi félreállítását, a Ferrarit, vagy éppen a Mercedest is ért csalásvádakat, de nálam egyik sem közelíti meg azt, hogy egy pilóta nekimegy egy másiknak a paddockban.

1. Ocon-Verstappen Brazíliában
2. -
3. -

verstappen

Héjas Szilárd: Az év legvitatottabb esete véleményem szerint az volt, mikor Hamilton a Német Nagydíj során átvágta a bokszbejáratot, aztán mégsem kapott büntetést. Hetekig beszédtéma volt akkor győzelmének tisztasága. A második helyre Verstappen és Ocon cicaharcát tenném, számomra teljesen érthetetlen volt Ocon megmozdulása, Verstappen pedig nem tudott megálljt parancsolni érzelmeinek. Helyet kell még kapjon a Force India körül évközben kialakult helyzet is, hiszen manapság már nem annyira mindennapos, hogy egy csapat csődközeli állapotba kerül.

1. Hamilton bokszutcai kalandja Németországban
2. Verstappen és Ocon összeakad Brazíliában
3. A Force India csődeljárása

 

Strommer Benjamin: Hiába legális, a csapatutasítást a mai napig elítéli a közvélemény, bármelyik istálló alkalmazza: volt azonban valami különösen ellenszenves abban, hogy a pilótái közti egyenlőségre annyira büszke Mercedes vette el Bottas futamgyőzelmét. Ugyanez a csapat került az indulatok kereszttüzébe hazai versenyén is, melyen végül sikerült kimagyaráznia, miért nem érdemel szankciót a bokszbejáratnál vonalon, füvön átvágó Lewis Hamilton. Az interlagosi eset pedig arra mutatott rá, hogy a legjobb versenyzőkből is előtörhetnek emberi indulatok – no meg arra, hogy ezért az F1-ben büntetés jár.

1. A Mercedes csapatutasítása Szocsiban
2. Hamilton átlépi a fehér vonalat Hockenheimben
3. Verstappen Ocont lökdösi

ham-hock 

A végeredmény: Verstappenék két fronton lezajló fizikai kontaktusának elsőségét semmi nem veszélyeztette, ám az is sokatmondó, hogy Hamilton és a Mercedes egyaránt főszereplője volt a második és a harmadik helyezett balhénak. De listáinkon számos egyéb, kisebb-nagyobb feszültséget kiváltó esetet is megidéztünk, összességében pedig kimondhatjuk, hogy 2018 sem volt kevésbé balhés szezon, mint az előzőek.

1. Verstappen és Ocon lökdösődése 18 pont
2. Hamilton és a fehér vonal esete 10 pont
3. A Mercedes csapatutasítása 8 pont
4. A Force India haláltusája pont 3
5. A két Red Bull ütközése Bakuban 2

ocon-verstappen 

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Charles Leclerc
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Sauber, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Kimi Raikkönen, 2. Sauber, 3. Haas
Az év csalódása: 1. McLaren, 2. Williams, 3. Valtteri Bottas
Az év újonca: 1. Charles Leclerc, 2. Szergej Szirotkin, 3. Pierre Gasly
Az év versenye: 1. Azerbajdzsáni Nagydíj, 2. USA Nagydíj, 3. Német Nagydíj
Az év előzése: 1. Ricciardo Bottast Sanghajban, 2. Vettel Bottast Silverstone-ban, 3. Hamilton hármat Szahírban
Az év bukása: 1. Spái rajtbaleset, 2. Ericsson Monzában, 3., Hartley Silverstone-ban

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: