DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Lauda élete legrosszabb élményén van túl

Niki Lauda akaratereje elpusztíthatatlan. Korábban is több komoly nehézséget túlélt már, de az idei nyári történéseket élete eddigi legrosszabb élményének nevezte. Azóta viszont már autót is vezet.

A hatvankilenc esztendős osztrák legenda eddigi élete nem szűkölködött a nehézségekben és a veszélyekben, az idei nyarat pedig biztosan nem felejti majd el. 1976-ban egyszer már közelről szembenézett a halállal, ám a Nürburgringen elszenvedett rendkívül súlyos balesetét végül túlélte, sőt, mindenki számára hihetetlen módon, hat héttel később már újra Formula-1-es versenyen indult. Pedig sokáig még az életben maradása is kérdéses volt.

Két légitársaságot is megalapított az elmúlt évtizedekben, de a Lauda Airtől, majd később a FlyNikitől is pénzügyi nehézségek miatt meg kellett válnia, utóbbi éppen tavaly decemberben ment csődbe. Igaz, már évek óta nem a háromszoros világbajnok osztrák tulajdonában volt.

Idén júliusban váratlanul ismét közel került a halálhoz. Egy súlyos tüdőfertőzés következtében csak egy gyors műtéttel, egy tüdőátültetéssel mentették meg az életét. A forgatókönyv szerencsére a negyvenkét évvel ezelőtti eseményekhez hasonlóan alakult. Bár az első napokban kritikus állapotban feküdt egy bécsi klinikán, relatíve gyorsan magához tért, néhány nappal később már képes volt önállóan lélegezni, néhány napja pedig már a kórházat is elhagyhatta.

Lauda szerint tüdőproblémája az 1976-os élménynél is rosszabb volt


Az új szervével kapcsolatban csak pozitívumokat mondhat, az erőnlétét viszont vissza kell még szereznie. Az osztrák OE24 televíziónak beszélt a nehéz hónapokról. „Már háromszor is vezettem az autómat itt a farmon belül, de bal lábbal kellett fékeznem, mivel a jobbal egyelőre képtelen vagyok. De most még ez a helyzet” – fogalmazott Niki Lauda.

„Jól érzem magam, a tüdőm tökéletesen működik, ez pedig most a legfontosabb. Öt hónapnyi fekvés után vissza kell nyerni az erőmet, mert az izmaim szinte eltűntek. Erősítő tréningeket kell végeznem, szinte egész nap ezt teszem három profi szakemberrel. Hamarosan magamtól tudok majd sétálni, minden nap nyolckor kelek, edzek egyet, megreggelizem a gyerekekkel, aztán elmegyek a teniszpályáig.”

„Sosem gondoltam arra, hogy most meghalok, de ez volt eddigi életem legrosszabb élménye, természetesen. Akkor ugyan még nem voltam tudatában ennek, de Birgit és a gyermekeim végig ott voltak velem az operáció alatt, csak utána mesélték el, mennyire nehéz volt számukra az első időszak” – emlékezett vissza az életmentő műtétre Lauda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: