DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Stroll: Nem fair a két szezon összehasonlítása

Második évadát zárta a Formula-1-ben a fiatal kanadai Lance Stroll. Látszólag jelentősen visszaesett a teljesítménye, ám ez nagyrészt a borzalmasan félretervezett Williamsnek volt köszönhető.

2017-ben mutatkozhatott be a száguldó cirkuszban Lance Stroll, ekkor még mindössze tizennyolc éves múlt. Hatalmas szponzori pénzzel a háta mögött szerződtette a Williams-Mercedes, azonnal rá is sütötték a bélyeget, hogy fizetős pilóta és sosem kell tőle igazán jó teljesítményt várni.

Eleinte a negatív elvárásoknak megfelelően vezetett, lassú volt és rendszeresen hibázott, többször is összetörte a grove-i versenygépet a teszteken és az első hétvégéken is. Ezután elkezdett jóval megbízhatóbban vezetni, a csapat egyetlen dobogós helyezését is ő szállította tavaly, Azerbajdzsánban, végül tizenkettedikként zárt, mindössze három egységgel lemaradva rutinos csapattársa, Felipe Massa mögött.

Az aerodinamikailag pocsékul sikerült FW41-nek köszönhetően idén rendre a sereghajtók között láthattuk Strollt és csapattársát, az újonc Szergej Szirotkint is, pontszámban pedig meg sem közelítette tavalyi önmagát (hat ponttal zárt a tavalyi negyvenhez képest). Sokan emiatt úgy gondolják, a kanadai visszaesett, ő azonban egyáltalán nem ért ezzel egyet, hiszen az autó annyira gyenge volt, hogy a Q2-be kerülés sikernek, a Q3-ba jutás pedig kirívó eseménynek számított.

Stroll a Williamstől a Racing Pointhoz igazol a jövő évre


„Nem hiszem, hogy fair dolog általánosságban összehasonlítani eddigi két szezonomat. Ez az év ugyanis a tűzoltásról szólt. Nagyon kevés pontot gyűjtöttünk, de ezek az alkalmak viszont fénypontnak számítanak, mivel nálunk gyorsabb autókat sikerült legyőznünk” – emelte ki Lance Stroll.

„Hasonló a helyzet az időmérő edzésekkel is. Időnként sikerült becsúsznom a Q2-be, Monzában pedig még az időmérő döntő szakaszába is. Ezek hatalmas eredmények voltak, mivel az autó alapvető teljesítménye pocsék volt. Egyértelműen azt gondolom, hogy jóval teljesebb versenyzővé váltam, mint amilyen egy évvel ezelőtt voltam.”

A következő szezont már az édesapja által irányított Racing Point (korábban Force India) istállónál kezdi meg, ahol várhatóan jóval szebb reményei lehetnek és sokkal jobb pozíciókért harcolhat Sergio Perez csapattársaként. Ennek érdekében a téli szünetben igyekszik azon dolgozni, hogy eddigi gyengeségeit minél jobban kijavítsa. A Williamsnél pedig a George Russell-Robert Kubica duót láthatjuk versenyezni jövőre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: