DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A Toro Rosso is nagyot léphet előre

Szinte mindenki a Red Bull jövő évi teljesítményére kíváncsi a Honda-motorral. Ugyanakkor a fiókcsapatnak is minden oka megvan az optimizmusra, jelentősen fejlődhet az idei évhez képest.

Bár tavaly ilyenkor többen is azt vizionálták, hogy az sem kizárt, hogy a faenzai kiscsapat az alulteljesítő és megbízhatatlan Honda-erőforrással pontot sem fog szerezni a 2018-as szezonban, de végül teljesen más forgatókönyv érvényesült. A japán gyártó fokozatosan magára talált, összesen 33 pontot gyűjtött, ami még több is, mint amit a McLarennel hozott össze tavaly.

Pedig év elején nem igazán számítottak jó eredményekre, mivel azt a szezont kísérleti szezonnak szánták, így is sikerült azonban néhány kiugróan jó futamot teljesíteni, a motor fejlődése pedig meggyőzte a Renault-val jó ideje fagyos viszonyban levő Red Bullt, hogy megérett az idő a váltásra, 2019-től a Red Bull is a japánokkal lép szövetségre.

Az erőforrás folyamatosan fejlődik (bár a Renault szerint a Honda manipulálja adatait), ráadásul jövőre már két istálló is gyűjti az adatokat a pályán is, ami az egység fejlesztésénél nagyon jól jön. De a Toro Rosso más téren is bizakodhat, jóval nagyobb támogatást kapnak majd az anyacsapattól technikai téren, ami hasonló hatással lehet a teljesítményükre, mint a Haasnak a Ferrari segítsége.

Érdemes lesz a Red Bull mellett a Toro Rossót is figyelni


„Azon kívül, hogy azonos motort használunk majd, más téren is nagyobb lesz az együttműködés. A Red Bull Racing sebességváltóját, teljes hátsó felfüggesztését megkapja a Toro Rosso, valamint az első felfüggesztés bizonyos elemeit és más komponenseket is rendelkezésünkre bocsátanak” – idézi Franz Tost csapatfőnököt a SpeedWeek című lap.

„Ezzel jócskán spórolhatunk a kiadásokkal és arra számítunk, hogy teljesítményünk jelentősen javulni fog. Ami a motort illeti a Honda már idén is csökkentette a lemaradást a Mercedeshez és a Ferrarihoz képest. Ha pedig semmilyen komolyabb gond nem történik, a fejlesztés következő szakaszában a Honda egészen közel kerül majd a jelenlegi legjobb pároshoz a 2019-es szezon során” – tekintett előre igen optimistán a Toro Rosso csapatfőnöke, aki már korábban is megdicsérte a Hondát, hogy az idei évre kitűzött célokat sikerült teljesítenie.

A tervek szerint az új autó biztosan készen lesz a téli tesztek előtt, de a bemutatás pontos dátumát és módját még nem tudják. „A leleplezést az év hetedik hetére tervezzük, február közepén. A bemutatás forgatókönyvén azonban jelenleg még dolgozunk, több lehetőséget mérlegelünk” – tette hozzá Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: