DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brawn: Leclerc nem lesz olyan simulékony, mint Raikkönen

Ross Brawn úgy véli, a Ferrarin belül vitás helyzetek robbanhatnak ki abból, hogy Charles Leclerc sokkal kevésbé lesz alkalmazkodó, mint Kimi Raikkönen, amit Sebastian Vettel már megszokott.

A Scuderia vállalta a kockázatot és a huszonegy esztendős, eddig kirobbanó tehetségnek mutatkozó Charles Leclerc-rel kötött szerződést, megadva a lehetőséget az ifjú titánnak, hogy az anyacsapatnál bizonyíthasson 2019-től. Az istálló korábbi technikai igazgatója szerint ebből lehetnek később problémák, mivel kimondva-kimondatlanul, de Kimi Raikkönen az utóbbi években elfogadta, mi a szerepe a csapatnál, ám a monacóinál közel sem számíthatunk ugyanerre.

Brawnnak hatalmas szerepe volt abban, hogy Michael Schumacher vezetésével a Ferrari zsinórban öt világbajnoki címet nyerhetett meg a kétezres évek első felében. A brit szakember 1997 és 2006 között töltötte be ezt a posztot Maranellóban. Akkor is megfigyelhető volt, hogy a gárda Michael Schumacherre épült, Eddie Irvine és Rubens Barrichello (később Felipe Massa) pedig vízhordó szerepet töltött be a legendás német mellett.

A Mercedesnél és a Ferrarinál az elmúlt szezonokban is látható volt (Nico Rosberg távozása után), hogy egyértelmű első és második számú pilóta van. Ez az olaszoknál jövőre megváltozik, az ambiciózus Leclerc ugyanis nem fog beletörődni, hogy második számú lehet, vezérpilóta kíván lenni, legalábbis a Formula-1 sportigazgatója szerint.

Vettel és Raikkönen jól kijöttek, így lesz vajon Leclerc-rel is?


„Nem tudom elképzelni, hogy Charles Leclerc is ugyanolyan alkalmazkodó legyen, mint Kimi volt számos helyzetben. Kimi a saját maga ura, ne értsenek félre, de úgy gondolom, Kimi pontosan tudta, milyen lapokat osztottak neki a csapaton belül” – idézi Ross Brawnt az Autosport.com.

„Többször kiváló teljesítmény nyújtott és nagy szerepe volt a csapat fejlődésében, de végül Seb és az istálló sem tudott élni a lehetőséggel. Erős évet zártak, de meg kell tenniük a következő lépést előre és igazi eredményt elérni. Sebastian is elkövetett egy-két hibát, de a pilótákkal időnként megesik az ilyen” – tette hozzá Brawn.

Vettel az első félév végén vezette a tabellát, ám az utolsó kilenc nagydíj egyikét sem tudta megnyerni. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy ha 2019-ben sem sikerül a négyszeres világbajnoknak, akkor Charles Leclerc veheti át a vezérszerepet Maranellóban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: