DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

2018 volt Ricciardo legkeményebb éve

Még maga Daniel Ricciardo is úgy fogalmaz, hogy mentálisan ez volt eddigi legkeményebb szezonja a Formula-1-ben, ugyanis rengeteg akadályt kellett leküzdenie az év során.

Daniel Ricciardo 2018 első hat versenyéből kettőt megnyert, a szezonból innentől hátralévő 15 futamon viszont még a dobogóra sem tudott már felállni az ausztrál. Ebben egyöntetű vélemények szerint legfőképp a megbízhatatlan Red Bull-motorszállító, a Renault volt a ludas.

Az ausztrál nem is volt hajlandó tovább küzdeni az elemekkel nevelőegyesületénél, inkább fogta magát, és átigazolt a franciák gyári istállójához, ahol viszont sokan attól féltik, hogy még több 2018-ashoz hasonló problémával kell majd megküzdenie.

Ricciardo nem akarta túljátszani a szerepét az idei év értékelésekor, viszont azt elismerte, nem volt egyszerű éve. „Nem fogok itt mindent túlreagálni, hogy emberek, én márpedig szenvedtem! Azt gondolom, hogy jól kezeltem a nehezebbnél nehezebb helyzeteket, ráadásul a mindennapi életem során nem is szenvedtem az F1-es eredmények miatt. De annyi érzelmet tapasztaltam meg 2018-ban, mint soha korábban. Mentális oldalon az egész szezon ezeknek az akadályoknak a leküzdéséről szólt, hogy tudom összeszedni magam a folyamatos műszaki hibák után. Ennyiszer, folyamatos ismétlésben sohasem kellett még ezt megcsinálnom.”

AP-1WCW71WG52111_hires_jpeg_24bit_rgb



Amikor Daniel Ricciardo a nyári szünet legelején bejelentette, hogy a Renault-hoz igazol, már volt a neve mellett négy kiesés az addig eltelt tizenegy versenyből, ráadásul egyet még meg is úszott, amikor Monacóban még rossz motorral is be tudta hozni autóját az első helyen. Ehhez a nyár befejeztével még hármat tett hozzá, emellett pedig több olyan versenye is volt, amely már a vasárnap megkezdésekor elúszott érdemben, köszönhetően a súlyosabbnál súlyosabb, szintén műszaki hibákból következő rajtbüntetéseknek.

Az ausztrál szerint nem az őt egy évtizedig támogató Red Bullhoz fűzte érzelmek zavarták a Renault-s tárgyalások során, azoknak ebben a folyamatban semmilyen szerepük nem volt. „A döntés és maga a tárgyalások voltak azok, amelyek leszívták az energiáimat. Az fárasztott le a leginkább, hogy folyamatosan azon pörögtem, mi lenne a legjobb nekem. Többször nem is tudtam aludni emiatt, utána viszont úgy érzem, nagy tehertől szabadultam meg, és hirtelen mindent sokkal tisztábban láttam.”

Sokan azzal gyanúsították a Red Bullt, hogy a döntés meghozatala után szándékosan szabotálta a tőlük távozó Ricciardo versenyeit, az ex viszont ezt nem érezte. „Elégedett vagyok azokkal a körülményekkel, amelyek közül én most kiszálltam. Nem kell leszegett fejjel távoznom, nem romlott meg köztünk a kapcsolat, úgy érzem, én mindent megtettem a csapat felé, ez az érzés pedig kölcsönös.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: