DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Red Bull: Verstappen és a csapat második lett volna

Azt mondják, az autósportban kerülni kell a „mi lett volna, ha” kezdetű mondatokat: Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója mégis azt hozta fel, a Ferrari előtt végeztek volna, amennyiben sem a csapat, sem a versenyző nem követ el hibákat.

Max Verstappen negyedikként zárta a 2018-as szezont az egyéni világbajnokságban 249 pontjával, mindössze kettőre a harmadik helyezett Kimi Raikkönentől, de 71 egységre a második Sebastian Vetteltől. A 419 pontos Red Bull harmadik lett a konstruktőrök között, messze az 571 egységet szerző Ferraritől.

A holland pilóta számára a szezon első harmada alakult problémásan: balesetek és incidensek miatt ötből hat alkalommal veszített értékes helyeket vagy pontokat, különösen fájó volt Monaco, ahol időmérős ütközése miatt csupán kilencedik helyen végzett, holott a Red Bull győztes tempóval rendelkezett.



„Végeztünk egy afféle ’mi lett volna, ha’ számolgatást, arra alapozva, hogy sem Verstappen, sem a csapat nem követett volna el hibákat – mert mi is elkövettünk néhányat” – mondta a Motorsport-Magazine-nak Helmut Marko tanácsadó. „Max második lett volna az egyéni bajnokságban, mi pedig másodikak a konstruktőrök között.”

Az osztrák szerint a titok nyitja jövőre éppen az lesz, hogy Verstappennek nem szabad minden körülmények között az első helyre törekednie: „Erről alapos beszélgetést folytattunk, a problémát az okozta, hogy túl sok nyomást helyezett magára. Ő még mindig egy nagyon ambiciózus Max Verstappen, de azt már felismeri, hogy nem kell mindig elöl lennie a hétvége minden egyes felvonásában. A versenyre egészként tekint, jövőre pedig a bajnokságot is észben kell tartania. Nem kell mindig neked lenned legelöl” – intette a forrófejű pilótát dr. Marko, aki töretlenül úgy gondolja, a Red Bull-Honda esélyes lehet a bajnoki címre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: