DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A Williams újra erős lehet jövőre

Szergej Szirotkint éppen azért bántja F1-es ülésének elvesztése, mert elég sokat látott a jövő évi fejlesztésekből és egyértelműen úgy érzi, a Williams nagyot léphet előre. Kubica jó helyre igazolt?

2014-ben még rendszeresen látogatták a pódiumot a Williams versenyzői (Felipe Massa és Valtteri Bottas), még pole-pozíciót is sikerült szereznie a brazilnak Ausztriában. A következő években még mindig jöttek a dobogós helyek, de az istálló fokozatosan csúszott vissza a rangsorban. Tavaly már érezhető volt a nagyobb visszaesés, de Lance Stroll némileg szerencsés harmadik helyezése megmentette az évadot.

2018-ban viszont minden probléma egyszerre ütközött ki, a grove-i istálló ugyanis története legtapasztalatlanabb párosával vágott neki az évnek, mint utóbb kiderült egy alapvetően félretervezett, borzalmas autóval. Az FW41 aerodinamikailag pocsékra sikeredett, a Williams mindössze hét pontocskát kapargatott össze egész évben. Ebből az újonc Szergej Szirotkin egyetlen egyet.

A fiatal orosz az SMP hatalmas támogatói csomagjával a hóna alatt érkezett meg a Formula-1 mezőnyébe, ám a vállalat nem akarta finanszírozni a rendkívül gyengének tartott gárdát, így inkább Szirotkint más versenyág felé irányította. Szponzori pénz nélkül pedig „természetesen” nem tartottak rá igényt, helyére igazolták le Robert Kubicát.

A Williams jövőre jelentősen jobb autót biztosít a Russell-Kubica párosnak?


Az orosz ezt nagyon sajnálja, mert biztos benne, hogy jövőre sokkal előrébb lesz az istálló. „Őszintén megmondom, nagyon nehéz, mert tényleg úgy érzem, rengeteg dolgot tanultam és sokkal jobban teljesítenék. De már nem lesz meg a lehetőségem, hogy ezt megtegyem” – sajnálkozott Szergej Szirotkin a Motorsport.com szakoldalon.

„Túl nagyszerűen és túl optimistán hangozhat, de belülről én többet láttam, mint mások. Minden okom megvan, hogy azt gondoljam, 2019-ben sokkal jobbak lettünk volna. Az ember a szívét lelkét kiteszi, rengeteg energiát és munkát tesz a sikerbe és végül nem láthatja meg az eredményét, ez szomorú.”

„Egyelőre nem érzem, hogy készen állnék egy másik versenyágra, nehéz elhinnem, hogy ennyi energiát pazaroltam a semmire, mivel a befektetett munkából semmi előnyöm nem származik jövőre. Ugyanakkor igyekszem a pozitív oldalát figyelni, mindig is jó emlék marad ez az év, még ha nehéz is volt. Emberileg és pilótaként is jelentősen megerősített engem 2018.”

„Továbbra is úgy gondolom, hogy eljön még az a pont a karrieremben, amikor újra lehetőségem lesz megmutatni magam és felettébb meg akarom ragadni az esélyt. Még maradt itt befejezetlen ügyem” – tekintett előre Szergej Szirotkin. Az SMP a jelek szerint nem érezte úgy, hogy fejlődni fog a Williams a közeljövőben, az orosz pilóta azonban másképp gondolja. Remélhetjük, hogy az FW42 valóban sokkal jobban sikerül majd, mint elődje.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: