DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Wolff tudja, hol nyerték meg a bajnokságot

A Mercedes kicsit összetört, amikor a Brit Nagydíjon vereséget szenvedtek Sebastian Vetteltől. Ám nem zuhantak meg, összeszedték magukat és Vettel, valamint a Ferrari hazájában is visszavágtak.

Több szakértő is egyetért abban a Mercedes csapatfőnökével, hogy a 2018-as világbajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy Monzában sikerült csapást mérni a Scuderiára, annak ellenére, hogy az első sort kisajátította Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen. Pedig két hónappal korábban nem tűnt úgy, hogy ez lehet a forgatókönyv.

Silverstone-ban Lewis Hamilton rajtolhatott az élről, de nagyon rosszul kapta el a startot, többen is megelőzték, még Kimi Raikkönen is megtámadta a harmadik helyért a hármas kanyarban, de rosszul mérte fel a távolságot és kiforgatta az akkor még csak négyszeres világbajnok britet. Végül szenzációs vezetéssel és némi szerencsével a második helyig zárkózott fel, de nagy csalódás volt számára, hogy nem sikerült hazai közönség előtt nyerni.

Ez a Mercedes számára is hasonlóan negatív érzéseket hozott, ugyanakkor a pillanatnyi csalódásból remekül tértek vissza, előbb Sebastian Vettel, majd a Ferrari hazai pályáján is nem éppen reményteljes helyzetből sikerült fordítani és megszerezni a futamgyőzelmet, ez pedig lelkileg nagyon rosszul hatott az ellenfélre.

Hamilton a vereség után is képes volt a maga javára fordítani a 2018-as viaskodást


„Két kulcsfontosságú pillanat volt, egy, ami számunkra nagyon nehéz, egy másik pedig, ami a mi javunkra fordította meg az esélyeket. A nehézségekkel a Brit Nagydíjon szembesültünk. Mindenki el tudja képzelni, milyen nehéz feldolgozni a vereséget egy olyan helyszínen, ami Lewis hazai nagydíja és a csapat központja is Brackley-ben található” – emlékezett vissza Toto Wolff.

„Júliusban olyan pályán veszítettünk, ahol mindig is jól teljesítettünk, nem volt könnyű ezen túllépni. De minden energiánkat összeszedve végül ebből még erősebben tértünk vissza. A második félév a miénk volt.” Tény, hogy a Ferrari is rossz irányba indult el a fejlesztésekkel és mire ezt felismerték, már óriási volt a Mercedes pontelőnye.

„Számomra Monza volt a legnagyobb fordulópont, mert Olaszországban sikerült nyernünk, olyan pályán, ahol elég kevés olyan futam volt előtte, ahol kifejezetten erősnek tűntünk. Szingapúrban elképesztően erősek voltunk, pedig az a múltban egyáltalán nem volt a kedvenc pályánk. Mégis összeraktunk egy kitűnő autót, Lewis pedig egy hihetetlen kvalifikációs körrel jelentkezve szerezte meg a pole-pozíciót.”

„Abban a pillanatban éreztem, hogy most már valóban a győzelem felé indultunk, elkaptuk a fonalat” – tette hozzá a Mercedes csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: