DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Hiányoznak Schumacher tanácsai

Sebastian Vettel a blick.ch svájci lapnak adott interjújában beszélt arról, Ferrari pilótaként és barátként is hiányoznak neki Michael Schumacher tanácsai. A német emellett beszélt az idei szezonjáról is, amiről bevallotta, pszichikailag is megviselte.

Legutóbb 1982-ben, Alain Prosttal és a Reanult-val fordult elő az, hogy habár az év első két futamán győzni tudott, a szezon végén mégsem a francia ünnepelhetett világbajnokként. Vettel hasonlóan Prosthoz erősen indította a Ferrarival töltött negyedik évét, az olasz alakulat azonban nem tudta megtartani kezdeti lendületét az év végéig és a német is követett el hibákat. Vettel ezzel kapcsolatosan elmondta „annak idején mindössze 12 vagy 13 futamuk volt, ezért még komolyabban vettek minden versenyt. Ma 21 versenyhétvégénk van. Úgy gondolom, az elején valóban volt esély arra, hogy még több futamot nyerjünk, azonban ez végül nem történt meg. A csomagunk jó volt, de talán a végére már nem elég jó.”

Hibái miatt számos idén számos kritika érte a németet, voltak olyan hangok is, amelyek szerint Fernando Alonso és Lewis Hamilton is világbajnok lett volna az SF71-H-val. Vetteltől ellenben most azt kérdezték, ő világbajnok tudott volna-e lenni a Mercedes idei autójával. A német diplomatikus választ adott: „nem tudom, még soha nem ültem a Mercedesben. A Ferrarival viszont nem lettem az.”

A négyszeres világbajnok 2018-as utolsó győzelmét a Belga Nagydíjon aratta, ezt követően az olasz istálló rossz irányba indult el a fejlesztésekkel, ami Vettel szerint a szezon második felében nem csak a teljesítmény terén, hanem a sebességükben is meglátszott. „A nyári szünet után nem voltunk elég gyorsak, ezért később vissza kellett térnünk a Monza előtti fejlesztéseinkhez. Hogy egyszerűbben fogalmazzak, már az év közepén a határon voltunk, de próbáltunk még többet kihozni a csomagunkból, és itt tévedtünk. Viszont amire észleltük a hibát, már túl késő volt, mert a rossz irányba indultunk el” – magyarázta Vettel, aki azt is elismerte, egy ilyen hullámzó versenyszezon a pszichére is hatással van. „Kívülről csak az eredmények láthatóak, de a színfalak mögött nagyon sok minden történik. Ebből a szempontból az idei nem volt egy könnyű szezon, tudom, hogy nem volt az, fejben sem.”



A németről köztudott, hogy gyerekkora óta szoros kapcsolatot ápol Michael Schumacherrel. Vettel idén is többször elmondta, mennyire hiányoznak neki a 2013-ban síbalesetet szenvedett hétszeres világbajnok tanácsai és ferraris tapasztalata. „Michael nagyon sok évet töltött Maranellóban, és ennek még ma is érezhető a hatása. Nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, ezért hatalmas segítség lenne, ha beszélhetnék vele, hiszen ő nem csak a mérnökök, hanem a versenyzők nyelvét is beszélte. Szóval igen, nagyon hiányzik.” Azt viszont elismerte, balesete óta még nem látogatta meg Schumachert.

Vettelt karriere során kritikusai azzal is bírálták, a kelleténél többször követ el meggondolatlan hibákat vagy hozza magát kényes helyzetekbe a vehemens csapatrádiós üzenetei miatt, amikből idén már kevesebbett hallott a közönség. „Amikor szenvedélyes vagy a sportod iránt, az érem mindkét oldalát megtapasztalod. Nem tudsz mindig győzni, éppen ezért sokszor az érzelmek azok, amik legelőször kitörnek belőled. Talán tanultam a múlt béli hibáimból.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: