DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nehéz a Saubernek újabb két helyet javítania

A 2018-as szezon egyik kellemes meglepetése az Alfa Romeo-Sauber remeklése volt. Jövőre Kimi Raikkönennel a volánnál indulnak harcba, de így sem lesz egyszerű tovább javulni a rangsorban.

2017 a Sauber istálló egyik legsikertelenebb évére sikeredett, a versenyautó a szezon során folyamatosan egyre hátrébb esett a mezőnyben, a teljes évadban mindössze öt pontocskát sikerült összekaparni. Az újjászervezett, az Alfa Romeo támogatását, valamint a Ferrari szorosabb technikai segítségét megszerző istálló 2018-ban újjászületett és év végén máris 48 pont állt a gárda neve mellett.

Ennek számtalan oka volt, ugyanakkor a tizedikről a nyolcadik helyre feljönni kevésbé volt nehéz, mint ami ezután következne, hogy újabb két helyet javítanának a csapatok rangsorában. Erről beszélt Frederic Vasseur, a tavalyi év közepén kinevezett új főnök.

„Hogyan sikerült feltámasztani a csapatot poraiból? Rengeteg faktor játszott szerepet egyidőben. Először is mindig az aktuálisan legújabb fejlesztésű Ferrari-motort kaptuk meg, ez máris hatalmas ugrás volt az előző évekhez képest, mind a motorteljesítmény, mind a motiváció szempontjából” – elemezte a helyzetet az Alfa Romeo-Sauber csapatfőnöke.

„Tudjuk, hogy kitűnő motorral rendelkezünk, így akár riválisainkkal azonos szinten teljesíthetünk. Emiatt jóval vonzóbbá váltunk a szponzorok számára is. Másodszor, igazán erős pilótapárossal rendelkeztünk idén. Marcus Ericsson rengeteget fejlődött, a téli szünet alatt rengeteget dolgozott ennek érdekében. Charles pedig az év újonca lett.”

Kimi Raikkönen kortalan, 2019-ben pedig egészen új kihívás vár rá az Alfánál


„Harmadszor, az aerodinamikai részlegünket ötven új szakemberrel bővítettük, új felettesük Jan Monchaux lett. Negyedszer, remekül újjászerveztük a gárdát. Végül, de nem utolsósorban pedig az Alfa Romeóval kötött szövetség is rengeteget segít nekünk, nem kizárólag a pénz miatt. Sokkal láthatóbbá, vonzóbbá váltunk a lehetséges partnerek számára, új dinamikával vérteztük fel magunkat, ez pedig szintén óriási lökést adott a fejlődésünknek.”

„Két helyet javítottunk az összetettben, nem szerettünk volna ugyanott stagnálni, mint az elmúlt években. Ugyanakkor a tizedikről a nyolcadik helyre feljönni kevésbé nehéz, mint például a nyolcadikról a hatodikra, vagy még inkább a hatodikról a negyedikre. Tudom, hogy minden egyes előrelépés egyre nehezebbé válik. Mindenképpen büszkék lehetünk a teljesítményünkre. A középmezőny elejére keveredtünk, pedig a 2019-es szezon kedvéért már jóval korábban abbahagytuk az idei autó fejlesztését.”

Mi várható 2019-ben? „Jövőre is igen erős pilótafelállásunk lesz. Antonio (Giovinazzi) a pénteki edzéseken mutatta meg, hogy remek visszajelzéseket képes adni az autóról. Kimi (Raikkönen) pedig egy élcsapathoz tud mérni minket, valamint elképesztő tapasztalattal rendelkezik, ez pedig nagyon erős kombináció lesz.”

„Kimi szereti a versenyzést és máris megkedvelte a csapatunkban uralkodó légkört. Biztos vagyok abban, hogy kényelmesen érzi magát ebben a kis csapatban” – tette hozzá Frederic Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: