DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Gasly: Több is volt a Toro Rosso-Hondában

A jövőre már a Red Bullnál versenyző Pierre Gasly szerint a faenzai istálló idei kilencedik helyezése nem tükrözi az autóban rejlő valódi lehetőségeket. A rettentően szoros középmezőnyben maradtak alul.

Első ránézésre inkább nagy bukásnak tűnik a Toro Rosso-Honda 2018-as teljesítménye, ha valaki csak az év végi konstruktőri helyezést nézi meg. A Red Bull fiókcsapata mindössze a kilencedik helyet csípte el, csak a mélyrepülést végző Williamst sikerült maguk mögé utasítani. A Honda ekkora visszaesést hozott volna a Renault után?

Fiatal francia pilótája szerint egyáltalán nem. Eleve úgy indultak neki a szezonnak, hogy ez még kísérleti év lesz és 2019-től igyekeznek sokkal inkább odaérni. Ezzel szemben többször is sikerült villantani a japán gyártóval, amely egyértelműen fejlődési pályára állt. A Renault-t talán már meg is előzte, de csökkentette hátrányát a Mercedes-Ferrari párossal szemben is.

A bahreini negyedik pozíció jelentette a csúcspontot, de végül a látványosan fejlődő Alfa Romeo-Sauberrel nem tudta felvenni igazán a versenyt az évad második felében, pedig a japán erőforrás is jelentősen javult év közben, annyira, hogy még a Red Bullt is sikerült meggyőzni arról, hogy a jövő évtől már a Hondával folytassa.

Csalódás a kilencedik hely? „Nem ezt tűztük ki célnak a szezon elején. Tudtuk, hogy a Honda érkezésével néhány ismeretlen problémával is szembe kell néznünk, éppen ezért nem is fogalmaztunk meg konkrét elvárásokat abban, melyik helyen szeretnénk végezni az évad végén” – nyilatkozta Pierre Gasly.

A Toro Rosso-Honda jobb volt, mint amit 9. helyezése mutat


„Ebben az évben különösen szoros volt a középmezőny. Hétről hétre láthattuk, hogy nincs stabil negyedik erő a rajtrácson. A középcsapatok között folyamatosan változott az erősorrend, időnként nekünk is sikerült kihoznunk a legjobbat saját csomagunkból, néha mi voltunk lassabbak, néha a riválisok.”

„Nem végeztünk ötven pont lemaradással a riválisok mögött, szoros volt a küzdelem. Végső soron csalódás, hogy csak utolsóelőttiek lettünk, nem hinném, hogy hűen tükrözi azt a potenciált, amivel rendelkeztünk. Elég ha a Hondát nézzük, egyértelmű előrelépést értek el az év során. De ha csak szimplán végső helyezésünket nézzük, valóban nem az, mint amit szerettünk volna” – ismerte el Gasly.

„Nem kérdés, hogy Bahrein volt a szezon fénypontja, el sem akartam hinni, ami történik. Különösen a következő versenyhétvégéket látva, ahol ezt nem is közelítettük meg. Még mindig nehéz megértenem, hogyan is voltunk képesek Bahreinben arra a remek negyedik helyezésre. De ha valamire nem számítunk, még nagyobb örömet okozhat” – emlékezett vissza az ifjú francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: