DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Silverstone: Nem ragaszkodunk mindenáron a Brit Nagydíjhoz

Silverstone az F1 egyik történelmi helyszíne, itt rendezték annak idején a világbajnokság első versenyét 1950-ben. A pálya szerződése lejáróban van, és bár hosszabbítanának, nem mindenáron.

A katonai repülőtérből kialakított Silverstone-i pálya hozzánőtt az F1 történelméhez a sorozat 1950 óta íródó történelme során, és alapvető gondolat a szurkolók között, hogy nagyon sajnálnák, hogyha kikerülne a versenynaptárból. A pályának jelenleg 2019-ig van szerződése a Formula-1-gyel, illetve a promóterrel, a Liberty Mediával, amely elmondta, nem feltétlenül ragaszkodik a szerintük előnytelen szerződéssel rendelkező pályákhoz, akkor sem, ha adott esetben az egy történelmi helyszín, és hajlandó helyettük új pályákra vinni a világbajnokságot.

Hasonló a mentalitás a túloldalon, ugyanis Silverstone sem ragaszkodik mindenáron az F1-hez, bár az azért egyértelmű, hogy szeretnének hosszabbítani és továbbra is megrendezni a Brit Nagydíjat. Erről a pálya első embere, Stuart Pringle nyilatkozott a Crash.net portálnak.

„Az utóbbi időben változtatni kellett az üzletpolitikánkon, ugyanis sokáig csak az F1-ből éltünk” - mondja Pringle az utóbbi néhány év történéseivel kapcsolatban. „Most viszont épül egy hotel a pályánál, valamint hamarosan indul a Silverstone Experience, illetve az Aston Martin is fix támogatója lett a pályának.”

2018BritishGPSundayJA1_8848



Az új tevékenységek mellett azért szeretnék megtartani a fő profilt, az F1-et is, de nem mindenáron. Ezzel kapcsolatban egyébként nemrég egy kilépési záradékot aktiváltak, így 2019-ben, lehetőleg minél hamarabb, mindenkép meg kell egyezniük a Liberty Mediával a további versenyrendezést illetően. „A tárgyalások jó irányba haladnak, így azt gondolom, reménykedhetünk a további versenyrendezésben, de nem ragaszkodunk ehhez mindenáron. Számolunk más sorozatokkal is, de nyilván maradnánk a főprofil mellett is.”

Chase Carey szerint a cél az, hogy bár elvigye új országokba is az F1-et, a központ Európa legyen. „Az a célunk, hogy az F1 itt legyen erős. Magunkhoz tudunk csábítani új helyszíneket is, de az itteni helyszínek is hosszútávú szerződéssel rendelkeznek, így azt gondolom, megvan ebben a stabilitás is. El akarunk menni új helyszínekre és megnyerni magunknak új embereket, de fontos, hogy megmaradjon az F1-nek az az esszenciája, ami miatt annyian szeretik a bajnokságot.”

A Liberty másik vezetője, a kereskedelmi igazgató Sean Bratches szerint is fontos mindenkinek, hogy szerződést hosszabbítsanak Silverstone-nal. „Optimisták vagyunk, de nincs most sok újdonság a legutóbbi találkozónk óta. Folyamatosan beszélünk, és azon vagyunk, hogy megegyezzünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: