DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Brundle visszaszólt Verstappennek

Max Verstappen édesapja szerint Lewis Hamiltonnak szimplán szerencséje van öt világbajnoki címével bivalyerős Mercedese miatt, nem a képességein múlott. Az F1-es szakértő megvédte honfitársát.

Eléggé egysíkúvá vált a Formula-1 a hibridéra megérkezésével, mivel a Mercedes zsinórban ötödik éve tarol, 2014 óta ugyanis mind az egyéni, mind a csapatvilágbajnoki címet besöpörte, általában nem is kis fölénnyel. Ezért is alakulhatott ki az a helyzet, hogy az elmúlt öt szezonból négyszer Lewis Hamilton diadalmaskodott, bár tavaly óta a Ferrari nagyobb kihívást jelent már az Ezüst Nyilak számára.

A brit ász fantasztikus teljesítményt nyújt, bár az is igaz, hogy 2007 és 2013 között hét szezon alatt mindössze egyszer koronázták a sorozat királyává, 2014 óta viszont kevesen érnek a nyomába, hatalmas a szakadék a (szűk) élmezőny és a többi istálló között, a Mercedes pedig kiemelkedően jó (igaz, sok szakértő szerint idén a Ferrari jobb autóval rendelkezett, csak túl sok volt a hiba).

Jos Verstappen, a fiatal Red Bull-pilóta édesapja úgy véli, sokkal inkább a bombajó autónak, mintsem ennyire kiemelkedő képességeinek köszönheti Hamilton azt, hogy utolérte Juan Manuel Fangiót a világbajnoki címek számában. Azt azért ne feledjük, hogy a brit idén több, mint 50%-ban nyerte a futamokat, a huszonegyből összesen tizenegyet.

Jos Verstappen szerint az autó szerepe sokkal nagyobb, mint Hamiltoné, Brundle szerint nem


„Nézzük meg, mit tesz Hamilton. A pole-pozícióból rajtol, majd megnyeri a versenyt anélkül, hogy különösebb kockázatot kellene vállalnia. Ezt látva könnyen állíthatja bárki, hogy jobban vezet, mint a többiek, de sokkal inkább egyszerűen jobb autóval rendelkezik” – jelentette ki Jos Verstappen korábban.

A Sky Sports F1 szakértője, Martin Brundle legkevésbé sem ért egyet egykori versenyzőtársa véleményével, szerinte ugyanis Hamilton igenis rászolgál az öt bajnoki címre. „Lewis idén kiemelkedően jól teljesített és úgy tűnik, mintha még egyre jobbá és jobbá válna. A legjobban kombinálja a tapasztalatot, a sebességet, az erőnlétet, a bátorságot, a technikai tudást, a nyugodtságot és a politikát” – fejtette ki véleményét az egykori F1-es pilóta.

„Ő érdemelte meg a világbajnoki címet. A legtöbben azt mondják, azért, mert övé a legjobb autó, de hát Valtteri Bottasnak és Nico Rosbergnek is ugyanez a gép állt rendelkezésére. Továbbra is biztos vagyok abban, hogy Lewis az az ember, akit le kell győzni a Formula-1-ben” – fogalmazott Brundle. Vajon jövőre közelebb kerülhet a középmezőny az élcsapatokhoz és képes lehet valaki igazi meglepetést okozni? A brit szakértő úgy gondolja, Kimi Raikkönen képes lehet erre még az Alfa Romeo-Sauberrel is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: