DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Todt: Túl sok a rejtett tesztelés

Az FIA elnöke, Jean Todt azon a véleményen van, hogy a teszttilalom miatt túl sok a rejtett fejlesztés, és jobbak voltak azok az idők, mikor privát teszteken fejlesztették az autókat.

Jean Todt elismerte, hogy a szimulátorok használata, ahelyett, hogy szezon közbeni vagy privát teszteken láthatnánk, hogyan fejlesztik az autókat, rossz irányba vihette el az F1-et. Az FIA elnöke szerint a költségcsökkentés érdekében lehet, hogy rossz irányt vett a sport.

„A dolgok változnak. Néha a jó irányba, néha sajnos nem… Úgy érzem, az autók túlságosan megbízhatóak, és túl sok olyan dolog történik a háttérben, amiket mi nem látunk. A pilóták még a versenyhétvégéken is a szimulátorokban ülnek, mindenféle limitáció nélkül” – mondta a Sky Sports számára Jean Todt.

Túl sokat dolgoznak a csapatok a háttérben Todt szerint


„Néhanapján hiányolom a régi időket. Hiányoznak a privát tesztek, mindenki arra panaszkodott, hogy túl sok van ezekből, de legalább láthattuk, hogy mi történik. Valószínűleg tényleg túl sokat engedélyeztünk ezekből a tesztekből, de most úgy látom, hogy a háttérben folyó, rejtett szimulátoros tesztekből van túl sok. Persze, a modern megoldások sokszor jók, de kontrollálni kellene ezeket is.”

A szezon közbeni tesztek újbóli bevezetése azonban alighanem kevésbé megengedhető egy kisebb csapat kasszájának, így ez ahhoz vezethetne, hogy csak még tovább nőne a különbség a topcsapatok és a többiek között, de persze az FIA kitalálhat egy olyan megoldást, amely a kiscsapatok számára is előnyös lehet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: