DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Leclerc nagy lökést adhat a Ferrarinak és Vettelnek is

Egyre több szakember gondolja úgy, hogy Charles Leclerc házon belül is veszélyt jelent majd Sebastian Vettelre, ez extra ösztönzést ad majd a négyszeres világbajnoknak, hogy még jobb legyen.

Charles Leclerc eddig üstökösként robbant be a száguldó cirkuszba. Két évvel ezelőtt a GP3-as, tavaly a Formula-2-es bajnoki címét ünnepelte. Nincs még egy éve, hogy az újjáalakuló Alfa Romeo-Sauber istálló leszerződtette az idei szezonra és egyáltalán nem is vallott szégyent.

Kicsit gyengébb kezdés után gyorsan felvette a ritmust és sorban szállította a jobbnál jobb eredményeket a szintén alaposan feljavuló svájci istállónak. Teljesítménye annyira meggyőzőnek bizonyult (a gárda 48 pontjából harminckilencet jegyzett), hogy a Ferrari ősszel úgy döntött, 2019-től felhozza az anyacsapathoz Sebastian Vettel csapattársának, Kimi Raikkönen viszont a visszavonulás helyett két évre aláírt az Alfa Romeo-Sauberhez és alig várja, hogy ott versenyezzen.

Egyes vélemények szerint az első szezonban a fiatal monacói még biztosan gyengébb lesz, mint nagynevű csapattársa, ám vannak szakemberek, akik szerint Leclerc van annyira jó, hogy komoly fenyegetést jelentsen Sebastian Vettel számára. Közéjük tartozik Ross Brawn is, aki úgy véli, ebből a Scuderia csak profitálhat majd.

„Charles Leclerc felettébb meggyőző volt mind a sebessége, mind a tehetsége tekintetében, igaz, most megint szintet kell lépnie. Biztos vagyok benne, hogy érkezése nagy lökést ad a Ferrari számára, Vettelnek pedig extra motivációt és ösztönzést jelent már jövőre, hogy házon belül is akadhat kihívója” – ecsetelte véleményét Ross Brawn.

A huszonegy éves monacói valóban komoly fenyegetés a négyszeres bajnok számára?


„Időnként szükség van szemléletváltásra. Amikor valaki nem nyer meg egy olyan világbajnokságot, ami egyébként nyerhetőnek tűnt, elengedhetetlenül kérdéseket vet fel, mi és hol siklott félre. Ami pedig kérdésessé válik a Ferrarinál, az azonnal nemzeti üggyé válik Olaszországban, ezt magam is megtapasztalhattam, amikor egy évtizeden át Maranellóért dolgoztam” – mutatott rá a Ferrari egykori technikai igazgatója.

„A változások jó irányba mozdították el az istállót. Lenne ok az örömre Maranellóban is, az elmúlt két évben hatalmas hátrányt dolgoztak le a Mercedesszel szemben. Új szellem uralkodik a gárdánál, amit Sergio Marchionne valósított meg. Gondoljunk bele, közel egy évtizeddel ezelőtt nyert utoljára egy évadban hat futamot és szerzett hat pole-pozíciót a Ferrari.”

„Sebastian Vettel komoly vetélytársa volt idén Lewis Hamiltonnak, de amíg brit riválisa kihasználta a lehetőségeit, a német sok olyan versenyt nem nyert meg, amit meg kellett volna, valamint akkor sem tudott diadalmaskodni, amikor nem ő volt a favorit” – fogalmazott Brawn.

Vajon jövőre pozitív, vagy negatív hatást vált ki Vettelnél, ha Leclerc valóban rögtön megszorongatja csapaton belül?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: