DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas összeroppanhat a nyomás alatt

Sportpszichológus segítségét javasolta Valtteri Bottasnak az F1 egykori versenyzője. Idén folyamatosan csak kudarcok érték a finnt, akinek a nyakára fenyegetőleg még oda is hozták Esteban Ocont.

Harmadszor is lehetőséget kap a Mercedestől Valtteri Bottas a jövő évben. Bár a szezont sokkal jobban kezdte a tapasztalt finn, a balszerencse mindig közbeszólt, az évad második felében pedig már a stratégiát is rendre úgy dolgozta ki az istálló, hogy az Lewis Hamiltonnak kedvezzen, akár a csapattárs kárára is.

Kínában az elszúrt gumistratégia, Bakuban pedig egy defekt fosztotta meg a biztos győzelemtől Valtteri Bottast, később Oroszországban pedig a csapatutasításnak kellett engedelmeskednie és átadni a győzelmet Lewis Hamiltonnak. Ezeket azonban később nem jegyzik a statisztikák, csak azt, hogy míg ötszörös világbajnok brit csapattársa tizenegy futamot nyert meg 2018-ban, Bottas egyet sem.

Ezt lelkileg rettentően nehéz lehet feldolgozni, 2012 óta ugyanis nem történt olyan, hogy bármelyik Mercedes-pilóta is győzelem nélkül maradt volna. Martin Brundle ezért úgy gondolja, a téli szünetben jó lenne, ha sportpszichológus segítségét venné igénybe a csalódott finn, aki idén az összetett dobogóról is lecsúszott.

Amikor Bottas legyőzte volna Hamiltont, valami mindig közbeszólt


„Valtterinek szüksége lenne a télen egy sportpszichológusra, már ha eddig nem volt neki. És feltétlenül ki kell kapcsolódnia, végignéznie eddig gyűjtött trófeáin és emlékeztetnie saját magát arra, hogy mennyire nagyszerű pilóta is valójában. Az elméje rá kell, hogy álljon arra, hogy most már semmit sem veszíthet, hozza ki magából a benne rejlő természetes tehetséget” – vélekedett a Sky Sports F1 szakértője.

„Nem egyszerű dolog állandóan csapattársa hátsó szárnyát nézni, ráadásul most a nyakára hozták Esteban Ocont is a Mercedes tartalékpilótájaként, egyértelmű jelzésként, hogy 2019-ben nagyot kell alakítania, ha nem akar helyet cserélni a fiatal franciával.”

„Lewis (Hamilton) kételkedett abban, hogy Valtteri ingyen akar egy győzelmet (úgy, hogy Hamilton átadja neki), ugyanakkor kérdés nélkül elfogadta tőle Szocsiban az első helyet, amikor még kicsit szorosabb volt a helyzet a Ferrari és a Vettel elleni harcban” – tette hozzá Brundle.

Az viszont tény, hogy Valtteri Bottas személyében olyan másodhegedűsre lelt a Mercedes, aki sosem kérdőjelezi meg helyét a csapaton belül, ha Toto Wolffék úgy döntenek, Lewis Hamiltont részesítik előnyben. Ez Esteban Oconnál már közel sem ennyire egyértelmű.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: