DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ecclestone: Schumacher vezér volt, Vettel nem az

A Formula-1 korlátlan ura volt évtizedeken át Bernie Ecclestone, Sebastian Vettelt közeli barátjaként tartják számon. Mégsem hiszi azt, hogy a német fogja a Ferrarit újra a csúcsra vezetni.

Ecclestone sosem tartozott azok közé, akik magukban tartják a véleményüket, ez azóta sem változott. Bár jelenleg semmilyen vezető szerepet nem tölt be a száguldó cirkuszban, véleményére változatlanul sokat adnak a sportágban. Az Abu Dhabi Nagydíj helyszínén arról kérdezte a 88 éves brit üzletembert a La Gazzetta Dello Sport újságírója, mit gondol a Ferrari idei kudarcáról.

Az autó döntő többségében alkalmas volt a győzelemre, ám Vettel sorozatos hibái vezettek a világbajnokság sima elvesztéséhez, legalábbis Ecclestone szerint. „Valóban azt gondoltam, hogy a Ferrari idén eléri végső célját. Nem tudom pontosan, hol vesztették el a fonalat, nem látok igazi indokot erre.”

„Sebastian sorban hibázgatott, a csapat szintén többször is hibázott. Néhány pályán a Mercedes láthatóan erősebb volt, de nagy átlagban a Ferrari rendelkezett jobb autóval. A Red Bullnál Sebet (Vettelt) nagyon szerették, ehhez hozzá is szokott. Mindenkivel beszélgetett, igazán kényelmesen érezte magát istállón belül.”

Vettelben nincs meg az a vezérszerep, ami Schumacherben?


„Szerintem a Ferrarinál nem igazán ez a helyzet, ez pedig befolyásolta a koncentrációját és az összpontosítási képességét. Nem kellett volna így történnie, de Sebastian megmutatta karakterének érzékeny oldalát, ami elég furcsa egy némettől.”

„Vettelnek keményítenie kell belső erőit, sokkal nagyobb nyugalommal kell tekintenie a dolgokra. Egyáltalán nincs arról szó, hogy nála ennyi volt, egyszerűen csak megzavarodott. Minden eszköz rendelkezésére áll, hogy ebből kijöjjön, újra magára találjon, nagyon hiányzik nekünk az igazi Seb” – mutatott rá Ecclestone.

Mi a különbség a szűk húsz évvel ezelőtti Ferrari istállóhoz képest? Michael Schumacher 2000 és 2004 közötti dominanciája rendkívül magasra tette a lécet Maranellóban, a sikerekben pedig óriási szerepe volt a Jean Todt, Ross Brawn és Rory Byrne-vezetésű szakembergárdának, amihez a német legenda vezérszerepe is nagyon kellett.

„Michael vállaira vette a Ferrarit és kivezette a krízisből. Igazi vezér volt, Vettel viszont nem ilyen. Leclerc szerződtetése? Számomra visszalépés, nagy kár érte. Megtartottam volna Kimi Raikkönent a Ferrarinál” – fogalmazott Bernie Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: