DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso a harcos, aki soha nem adja fel

Fernando Alonso úgy véli, ambiciózussága és agresszivitása mit sem kopott 2001 óta és azt szeretné, ha igazi harcosként emlékeznének rá, aki soha nem adja fel. Abu Dhabiban búcsúzik egy hős.

Azt ugyan még nem tudjuk, hogy végleg távozik-e a száguldó cirkuszból, vagy csak a jövő évben nem láthatja őt a közönség (a Formula-1-ben), de az idő nem neki dolgozik. Már harminchét éves, életkora miatt pedig egyre inkább kötöttek a lehetőségei a sportágban. A versenyzést nem hagyja abba, sőt, már biztosan tudni, hogy a WEC szezonjának (megmaradt) jövő évi fordulóin kívül az indianapolisi 500 mérföldesen is újra megméreti magát.

A Formula-1-ben a lapokat nagyjából leosztották, ahhoz is szerencse kellene, hogy egyáltalán pontszerző hellyel zárja utolsó nagydíját a spanyol, a McLaren ugyanis ahhoz is gyenge, hogy a középmezőny elejére kerülhessen vele. Távozása hasonló, mint néhány éve Jenson Buttoné, vagy éppen Michael Schumacheré, amikor is az utolsó időszakban a versenyautóik gyengélkedése miatt egyáltalán nem láthattuk már csillogni az egyébként még mindig remekül vezető világbajnokokat, ugyanez a helyzet Fernando Alonsóval is.

A spanyol ász úgy érzi, vezetése és hozzáállása szinte semmit sem változott. „Szerintem ugyanaz a versenyző vagyok, ugyanolyan agresszivitással és ambíciókkal és vezetési stílussal, mint 2001-ben, amikor a Minardinál elkezdtem a karrieremet. Egy harcos, egy olyan fickó, aki soha nem adja fel” – mutatott rá Alonso.

Alonso vasárnap este elsétál a Formula-1-ből, bár még nem biztos, hogy véglegesen


„Nagyon jó és igen lassú autókat is vezettem pályafutásom során, de ugyanolyan volt a motivációm, a versenyzés iránti szeretetem. Számomra az életet jelenti, hogy minden héten versenyezzek. Ha nincs versenyhétvégém, akkor gokartozom, máskor sportautókkal versenyzem, ha egyik sem, akkor pedig videojátékokkal. Teljes állású pilóta vagyok, remélem így fognak emlékezni rám az emberek a jövőben” – fogalmazott a kétszeres világbajnok.

Bár Sebastian Vettel szerint a Formula-1 nem lesz szegényebb Fernando Alonso nélkül, ezt nagyon sokan nem így gondolják. Eleinte az érintettnek is bizonyára furcsa lesz. „Nagyon különös időszakban vagyok, mintha az utolsó nap lenne az iskolában. Csak amikor a többiek a szabadságuk után visszatérnek, én nem leszek itt. Különleges érzés lesz, életem felét, tizennyolc évet töltöttem ebben a közegben, nagyjából ugyanazok között az emberek között.”

A Formula-1 egyik vezetője, Chase Carey számára is hiányozni fog 2005 és 2006 világbajnoka. „A sport a hősökre épül, a bajnokokra, a sztárokra, Fernando pedig közéjük tartozik. Fernando szerte a világon sokak számára hős, mindenhol rengeteg rajongója van” – mondta el Carey.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: