DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Haas az egyenlőség jegyében óv a Force India ellen

Günther Steiner, az amerikai istálló F1-es csapatvezetője szeretné, ha mindenkire egyformán vonatkoznának a szabályok, és nem tekint keresztes hadjáratként a rivális gárda ellen benyújtott óvásra.

Mi is beszámoltunk róla a minap, miszerint a Haas óvást nyújtott be a Force India autói ellen a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon: az amerikai alakulatot az zavarja, hogy bár a nyár végi tulajdonosváltás óta új konstruktőrként kell tekinteni az immár Racing Point Force India névre hallgató csapatra, ám továbbra is a jogelőd Sahara Force India által tervezett és készített autóval állnak rajthoz. Márpedig a Formula-1 szabályai kimondják, hogy minden konstruktőrnek saját maga által tervezett géppel kell versenyezni – a Haas ezzel az óvással szeretné megakadályozni, hogy az indiai gárda megkapja a jogelőd által eredményeiért járó pénzdíjakat már az első évben.

force-india-haas-1



Amikor Günther Steinert, a Haas csapatfőnökét az óvásról kérdezték, úgy fogalmazott, hogy csak szeretnének egyenlőséget az istállók között, hiszen ők anno az első évükben nem részesültek a bevételekből: „A célunk az összes csapat közötti egyenlőség. Annak idején bizonyos feltételek közepette érkeztünk meg az F1-be, tisztában voltunk vele, mit kell tennünk, és ezeket mind meg is tettük, de úgy érezzük, ugyanez nem mondható el most a Force Indiáról” – magyarázta Steiner a Motorsport.com hasábjain. „Szóval csak egyenlőséget szeretnénk vagy legalább magyarázatot minderre. Úgy gondolom, mindenkit egyformán kellene kezelni. Nem akarunk többet vagy ilyesmi. Amikor megérkeztünk a sportba, mi letöltöttük a tanulóidőnket, így csak azt szeretnénk, ha mindenkit egyformán kezelnének e tekintetben.”

Steiner az óvás időzítésével kapcsolatban elmondta: már eddig is szerettek volna válaszokat kapni ebben a kérdéskörben – már korábban is tudni lehetett, hogy ők elsősorban ők ágáltak az ellen, hogy a Force India megkapja a pénzdíjakat. Azt viszont kikérte magának, hogy Gene Haas tulajdonos egyfajta keresztes hadjáratként tekintene az ügyre: „Ezt a szót nem használnám, túl erős. Ő is és a Haas F1 is elfogadta a szabályokat és mindent annak megfelelően csinált, szóval szeretnénk, ha e tekintetben mindenkit egyenlőként kezelnének. Ez nem keresztes hadjárat vagy ilyesmi” – fogalmazott Steiner, aki azokkal a vádakkal kapcsolatban, miszerint a Haas sem csak a saját szellemi termékével versenyez (folyamatosak a Ferrarival való kooperációt érintő vádak), úgy nyilatkozott, hogy nekik nincs félnivalójuk, hiszen eddig is minden információval ellátták az FIA-t.

Otmar Szafnauer, a Force India csapatvezetője is ugyanezen okból még örül is a rivális csapat óvásának, bár elismerte, hogy némileg váratlanul érte az ügy: „Miután benyújtották az óvást, már nem volt meglepő, de előtte nem igazán számítottunk ilyesmire. Kicsit meglepett minket, de bizonyos szempontból jó is ez, mert így az összes információt átadhatjuk a felügyelőknek, akik így megalapozott döntést hozhatnak” – idézi Szafnauert az F1i.com. A felügyelők várhatóan többszöri meghallgatás után még szombat délelőtt döntést hoznak az ügyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: