DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Szirotkin szponzorának nem kellett a Williams

A fiatal orosz egyetlen év után kiesik a Formula-1-ből: támogatója, az SMP leszögezte, a pilótával elégedettek, a csapattal azonban egyáltalán nem, ezért nem finanszírozzák tovább.

Robert Kubica visszatérése a Williamshez azt jelenti, hogy Szergej Szirotkin egy Formula-1-es szezonnal és egyetlen világbajnoki ponttal a háta mögött kiszorul a csapattól. A nagy hírrel egy időben az orosz a közösségi médiába posztolta, hogy nem csupán a Williamsnél, de a királykategóriában sem lesz ott jövőre.

„Sajnos a következő évben nem fogok a Formula-1-ben versenyezni. Nagyon hosszú és nehéz év volt, és nem minden alakult úgy, ahogyan én szerettem volna. De tovább dolgozok, erőfeszítéseket teszek, és a lelkem is beleadom, hogy megérdemelt eredményeket érjek el. Az igazat megvallva úgy gondolom, hogy a körülményeket tekintetbe véve tiszteletreméltó munkát végeztünk” – írta a 23 esztendős Szirotkin.



Egy évvel Kubica 2019-es visszatérésének bejelentése előtt a Williams a lengyel kárára Szergej Szirotkint nevezte meg F1-es pilótájaként: a döntésben fontos szerepet játszott a pénz, az a 15 millió dolláros csomag, amelyet az SMP Racing tudott felmutatni. Most is a támogató döntött úgy, hogy nem finanszírozza tovább a folytatást, az oroszok pedig a Williamsre mutogatnak ujjal.

 „Úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk a Formula-1-es világbajnokságban való részvételt a Williams Martini Racinggel közös projektben” – fogalmazott az Autosporton idézett Boris Rotenberg, az SMP Racing főnöke. „Kellemetlen meglepetésként ért minket év elején a csapat teljesítményének színvonala, az autó fejlesztési rátája pedig nem bizonyult elégségesnek. Ennek ellenére, a körülményekhez mérten Szergej jó szezont teljesített, 100 %-ot adott bele, a kijelölt feladatokat pedig teljes mértékben elvégezte. Elégedettek vagyunk munkájával, jelenleg pedig mérlegeljük további versenyzői karrierje opcióit.”

Az Autosport az SMP jelenlegi egyik legfőbb projektjét, a WEC-t nevesíti: az LMP1-es csapatban Jenson Button és egy másik korábbi F1-es, Vitalij Petrov is versenyez, elképzelhető, hogy itt talál helyet a folytatásban Szirotkin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: