DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ricciardo: Nekem köszönhető a több előzés az F1-ben

Red Bullnál töltött öt éve közül a legelsőt, a 2014-est tartja a legjobbnak. Úgy érzi, ekkor bemutatott előzéseinek szerepe volt abban, hogy mások is bevállalósabbá váltak.

A Red Bull-lal töltött öt szezonja és 100 nagydíja után (éppen Abu Dhabiban éri el a kerek számot) búcsúzik csapatától Daniel Ricciardo. Amikor az ausztrál visszatekintett a gárdával töltött időszakára, a 2014-es évet emelte ki: ez volt legelső szezonja élcsapatban, ám három futamgyőzelmet is szerzett – jelenleg hétnél tart –, miközben négyszeres világbajnok csapattársa, Sebastian Vettel egyet sem.

„Ha visszagondolok, az volt az év, amelyet a legjobban élveztem, és amely azóta is a legfontosabb karrieremben” – idézi Ricciardót az Autosport. „Nagy győzelmeket szereztem, Fernandóval pedig nagyot csatáztam Németországban. Keményen, de korrekten vívtunk egymással, ő pedig elismeréssel beszélt rólam, ami nagy dolog volt akkoriban.”

„Úgy érzem, a ’14-es év nem csupán engem alakított, valamint a hozzáállásom, hanem azon is változtatott, hogyan előznek a többiek. Nem sokan csinálták azt, amit én, hogy távolról érkeztek és nagy bevetődésekkel próbáltak előzni. Talán tőlem, a versenyzési stílusomból tanultak. Talán én állítottam fel egy új mércét, és mutattam meg másoknak, mi lehetséges.”



„Így azok a versenyzők, akik hajlottak rá, szintén megpróbálták. Tudom, hogy kicsit nagyképűnek tűnhetek, de tényleg úgy gondolom, ez így történt. Nem azt mondom, hogy mindenki képes rá, de legalább többen megpróbálják!” – beszélt arról Ricciardo, milyen hatással volt az előzések stílusára, ebből kifolyólag pedig mennyiségére is.

Az egyik legkedvesebb élménye rögtön az első Red Bull-lal teljesített verseny, az Ausztrál Nagydíj, amelyen második rajtkockát szerzett: „Inter abroncsot tettem fel az esőben, az első versenyemen az új csapattal, a hazai versenyemen: én voltam a bátor gyerek a tökös húzással. Mostani szemmel úgy gondolom, ez egy fontos verseny volt a Red Bullnál töltött időszakban.”

„A sarkamra álltam aznap, döntöttem, ez pedig megadta az alaphangot annak, amilyen versenyzővé váltam, különösen úgy, hogy első évem volt Seb ellen. Az az év egyszerűen összeállt. Mindig is tudtam, mi rejlik bennem, de sikerült össze is raknom, a magabiztosságom abból az évből pedig megmaradt a későbbiekben is.”

Daniel Ricciardo 2014-ben

Az ausztrál versenyző nem vezet az Abu Dhabi Nagydíjat követő teszten, mivel a Red Bull szerződésére hivatkozva megtiltotta, hogy átüljön a Renault-ba. 2018-as műszaki hibái miatt bőven lehet benne keserűség, az előzmények ellenére mégsem hűvös viszonyban válik el csapatától: az idei karácsonyi összejövetelen még ott lesz.

„Biztos vagyok benne, hogy egyes versenyzők azt mondanák, hogy ’karácsonyi parti? Már elhagytam a csapatot, ki foglalkozik ezzel?’ De úgy érzem, az a helyes, hogy ott legyek, a gyárban dolgozók és a teljes csapat miatt, és így mutassam ki, milyen hálás vagyok a munkáért, amelyet valamennyien az elmúlt öt évben végeztek. Aztán megyek meglátogatni az új csapatom, majd még egyszer elrepülök pihenni Ausztráliába” – ecsetelte a következő hónapok menetrendjét Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: