DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Gasly: Az év során utolérhetjük az élcsapatokat

Pierre Gasly elismeréssel beszél a japán gyártó folyamatos fejlődéséről, amely még nem ért oda a Mercedes-Ferrari párosra, de hátránya nagy részét behozta. Megjósolhatatlan, mire lesz képes jövőre.

A Toro Rossónál versenyző francia pilóta biztosan tudja, hogy a 2019-es Honda újabb előrelépést jelent majd és a japánok tovább folytatják idén megkezdett, jól látható felzárkózásukat. Ugyanakkor a jövőre már a Red Bullhoz szerződő ifjonc igyekszik reálisan látni az esélyeket és nem tippelget, meddig juthat az energiaitalos istálló.

Ennek leginkább az az oka, hogy bár a Honda nagyon tudatosan, óriási összeget invesztál a fejlesztésbe, a javulás nem konzisztens, néha hónapokig semmi fejlődés, néha pedig négy-öt tizedet is találnak hirtelen. A Mercedes és a Ferrari még mindig jócskán előttük jár, így bőven van hova javulni.

„A két legnagyobb rivális egységeivel szemben még mindig látható a lemaradás, éppen ez teszi a Renault és a Honda számára nehezebbé a szituációt. Jól tudom, hogy a japánok milyen keményen dolgoznak, hogy még jobban felzárkózzanak, ebben a pillanatban mi nemigen tudunk többet tenni” – jelentette ki Pierre Gasly.

Gasly érzi, hogy a Honda elkapta a fonalat, de a fejlődés sosem egyenletes, hanem szakaszos


„Tisztában vagyunk azzal, pontosan melyik szegmensben marad el leginkább a teljesítményünk. Éppen erre fekszik rá a legjobban a gyártó, folyamatosan tesztelnek, hogy jövőre ezeket minél inkább kijavíthassák. Abu Dhabiban nem kapunk még fejlesztett motort, de a jövő évre megint alapos frissítésekre számíthatunk. 2019 újabb komoly előrelépés lesz.”

„Időt kell adnunk partnerünknek, néhány hét vagy hónap alatt nem lehet teljesen behozni egy ilyen lemaradást. Hogy jövőre már sikerül-e utolérni a Mercedest és a Ferrarit? Nehéz megmondani, mivel a fejlesztés sosem egyenletes. Néha nyolc hónapon át nem találunk semmit, aztán egyszer csak a tesztpadnál kitalálnak valamit és hirtelen négy-öt tizedmásodperces javulást könyvelhetünk el.”

„Az is lehet, hogy december közepén valami fontosra rájönnek és egyszer csak nyerünk öt tizedet, amivel sokkal jobb helyzetbe kerülünk. De erről nehéz jósolni. Egyértelmű, hogy elkapták a fonalat (a Hondánál), és bár még nem teljesen, de alapos mértékben behoztuk a hátrányt. Nem hiszem, hogy év elején teljesen odaérnénk még, de arra számítok, hogy év közben valamikor megcsípjük az élcsapatokat” – tekintett előre Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: