DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

„Vandoorne sz-r körülmények közé került”

A fiatal belga tehetség a Formula-1 előtt mindent megnyert, amit csak lehetett, ám a száguldó cirkuszban nem hagyott nyomot. Kevin Magnussen szerint Stoffel Vandoorne a körülmények áldozata.

Mindenki nagyon sokat várt Stoffel Vandoorne-tól, aki a juniorszériákban sikert sikerre halmozott, többek között a GP2-es bajnokságot is domináns fölénnyel nyerte. Először 2016-ban ülhetett a McLarenbe, amikor is teszt- és tartalékpilótaként a sérült Fernando Alonsót helyettesítette Bahreinben és újonc nagydíján azonnal pontot is szerzett.

Ezt azonban nem követte további csillogás, 2017-es első és idei második teljes szezonjában is mélyen alulmaradt csapattársával, Fernando Alonsóval szemben. A pontszerzés is csak hébe-hóba sikerült a belgának, ráadásul az időmérőn az eddigi húsz versenyhétvégén kivétel nélkül vereséget szenvedett a spanyol ásztól.

Vandoorne nem is kapott több esélyt a wokingi istállótól (amelynek autói a Renault-motor ellenére jelenleg gyengébbek, mint tavaly a sokat szidott Hondával voltak), kénytelen elhagyni a sorozatot, hogy a Formula-E-ben újra felépíthesse magát. Kevin Magnussen hasonló bukást szenvedett el F1-es karrierje kezdetén, 2014-ben, így megérti versenyzőtársa problémáját.

A dán is újoncként rögtön a McLarennél kezdett, ám az első nagydíján látható berobbanást (rögtön második helyezést szerzett Ausztráliában) nem követték további sikerek, sőt, egyre inkább elhalványult rutinos csapattársa, Jenson Button mögött, a McLaren pedig év végén parkolópályára tette.

Vandoorne számára nem alakult jól az elmúlt két évad


Magnussen szerencséjére viszont nem lett vége a történetnek, 2016-ban visszatérhetett a mezőnybe az újjáalakult gyári Renault pilótájaként, tavaly óta pedig a Haas-Ferrarit erősíti. A dán szerint Vandoorne kitűnő pilóta, a látszat csal. „Ebben a sportágban sokszor találkozunk nagyon nehéz körülményekkel.”

„Szerintem Stoffel nagyon is jó versenyző, még ha idén sokkal rosszabbnak is tűnik a valósnál. Úgy vélem, a tudása remek és megérdemli, hogy a Formula-1-ben helyet kapjon, ugyanakkor a körülmények rendkívül sz*rok voltak számára” – fejezte ki együttérzését Kevin Magnussen.

„Bárhova is menjen, jól fog teljesíteni. Ha pedig lehetősége lenne visszatérni a száguldó cirkuszba, soha nem szabad azt mondani, hogy soha” – tette hozzá a dán. Az érintett pilóta egyelőre nem kíván a Formula-1-gyel foglalkozni, teljes mértékben a Formula-E sorozatra koncentrál, ahol szeretné kiváló teljesítménnyel felhívni magára a figyelmet.

„Új kihívásba kezdek, alig várom, hogy a HWA színeiben az elektromos sorozatban versenyezzek. Idén nem is nagyon lesz téli szünetem, rögtön egyenesen belevágunk. Arra összpontosítok, hogy itt a legjobb munkát végezhessem, ebben a pillanatban nehéz is megmondani, mit hoz a jövő. Idén nyáron láthattuk, mennyire felbolydult a pilótapiac, senki nem számíthatott arra előre, ami végül is történt” – nyilatkozta Stoffel Vandoorne.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy a Formula-E-ben a lehető legjobban teljesítsek és kimagasló eredményt érjek el. A Formula-1-ben töltött két évem során rengeteg tapasztalatot szereztem, de jobb lett volna sokkal előrébb harcolni. Érkezésem időzítésével sem volt gond, ugyanakkor sajnos az utóbbi két szezonban nem voltunk versenyképesek” – ismerte el Vandoorne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: