DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Hondára váltás látványos előrelépés lesz?

Max Verstappen úgy gondolja, már egyedül a motorváltástól is erősebb lesz jövőre a Red Bull. 2019-től ugyanis Honda-motorokat használnak a bikák, ettől látható előrelépést vár a holland.

Helmut Marko, a Red Bull főtanácsadója szerint olyan ütemben fejlődik a japán gyártó, hogy jövőre már a világbajnoki címért lehet harcban az energiaitalos istálló. Más szakemberek azért jóval óvatosabban fogalmaznak jövő évi esélyekről, de azzal szinte mindenki egyetért, hogy jelenleg a japánok már átlépték a Renault teljesítményét.

Tizenkét esztendőn át állt szövetségben egymással a francia gyártó és a Red Bull, közös munkájuk gyümölcse pedig zsinórban négy megszerzett világbajnoki cím, Sebastian Vettel vezérletével. A hibridéra azonban egészen más történet lett, a Renault ugyanis évek óta képtelen valódi fejlődést felmutatni, egységei minden évben jelentős hátrányban voltak a Mercedes, majd tavaly óta már a Ferrarihoz képest is. Annyira megromlott a viszony a felek között, hogy idén nyáron a Red Bull döntött, elhagyja a francia gyártót a Honda kedvéért.

A Honda nagyon ígéretesen fejlődik, a Red Bull nagy örömére


Sőt, a szakemberek adatai szerint utolérte őket a korábban vergődő Honda is, időmérős tempóban pedig eléjük is került. A japánok fejlődése olyan mértékű, hogy a bikák főtanácsadója 2019-ben, vagy 2020-ban már visszatérne a csúcsra, leginkább Max Verstappen vezetésével.

Ennyire nem magabiztos az érintett fiatal holland, de ő is látható előrelépést vár az új motorszállítónak köszönhetően. „Természetesen mi is ezt reméljük (amit Marko), de a szezon kezdetéig várnunk kell, hogy meglássuk, pontosan hol állunk majd. Egyértelműen úgy gondolom, komoly előrelépést könyvelhetünk majd el pusztán a motornak köszönhetően is” – mondta el véleményét Verstappen a Ziggo Sport számára.

A 2019-es Red Bullhoz fejlesztett felfüggesztést, valamint a Honda-erőforrást is tesztelték már Milton Keynesben, éppen ezek adatai alapján gondolják a mérnökök, hogy a Renault-hoz képest a Honda már ezzel a motorverzióval is előrelépést jelentene. „Rengeteg szimulációt végeztünk, a Honda-motor a tesztpadon futhat. A Red Bull Racing rendelkezik olyan tesztpaddal, amit a szimulátorhoz kapcsolhatunk, így folyamatosan kísérletezhetünk a motorral és megvizsgálhatjuk az adatokat” – tette hozzá a fiatal holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: