DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ő lehet Japán új F1-es reménysége

Jövőre újabb japán pilóta kaphat lehetőséget az F1-ben a Hondának köszönhetően, akár szabadedzések során - a Super GT és a Super Formula idei győztese reménykedik.

Richard Lyons 2004-es győzelmei óta először sikerült valakinek bajnoki címeket szereznie egy éven belül Japán két legkomolyabb versenysorozatában: Naoki Yamamoto nem csak a Super Formula első helyét csípte el, de a Super GT-ben is bajnok lett Jenson Button oldalán. 

A 30 éves pilótának így már összesen 35 szuperlicenc-pontja van, amelyhez még ötöt kell hozzácsapnia, hogy megnyíljon előtte az út a Forma-1-ben. Ehhez persze F1-es tesztlehetőség is szükségeltetik, melyet akár már jövőre megkaphat valamelyik Honda-motoros autó volánja mögött – legalábbis ezt szeretné elérni Masashi Yamamoto, a japán gyártó motorsportrészlegének első embere.



„Ha F1-es autót vezethetne az egyik szabadedzés során, tovább fejlődhetne” – idézte a Motorsport a szakembert, aki néhány hete is megpedzette már a témát. „Nem csak az szükséges, hogy folyamatosan vezessen, hanem az F1-es tapasztalat is fontos számára” – mondta a vezér, aki szerint Nobuharu Matsushita tavalyi, magyarországi Sauber-tesztje egyaránt hasznosnak bizonyult pilóta és csapat számára. „Az a célom, hogy megszerezze a szuperlicencet” – soha nem zárunk ki semmilyen lehetőséget.”

A pilótának a vezetésre leginkább a Toro Rossónál lenne esélye, ám annak, hogy teljes szezonos versenyző váljék belőle, kicsi a valószínűsége – a legtöbben kora (30) és nemrégi apává válása miatt vélik úgy, hogy ez nem opció számára. „Ő a Honda első számú versenyzője – noha nem ejtettem még szót róla, hamarosan szeretnék beszélni vele erről” – tette hozzá Masashi Yamamoto.

A Motorsport megkérdezte az érintettet is az ügyben, aki úgy vélekedett, „túl korai még beszélni erről, a szándékom és a gondolataim azonban erősebbé váltak. Van rá esély, hogy egy jövőbeli lehetőségről beszéljünk, most azonban csak ki akarom élvezni, hogy kettőből kettő címet sikerült begyűjtenem” – tette hozzá a japán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: