DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Radikális változásokon eshet át az F1 a következő években

Teljesen átalakulhat a Formula – 1 versenynaptára és a versenyhétvégék felépítése a jövőben, hintette el nemrég Chase Carey, aki szerint a már nem túl vonzó versenyhelyszínek kieshetnek és helyükre teljesen új, promóciós szempontból előnyösebbek érkezhetnek.

A Vietnámi Nagydíj bejelentésével nem áll le a Liberty Media, hiszen Chase Carey, a Formula–1 első embere elmondta, hamarosan újabb helyszínek érkeznek a sportba, emellett nem zárkózik el attól sem, hogy a jövőben 25 futamot rendezzenek egy szezonban. Ennek ellenére nemrég kiderült, a már klasszikusnak számító Silverstone viszont veszélybe kerülhet, tekintve, hogy hamarosan lejár az a versenyrendezési joga, amit még Bernie Ecclestone-nal írtak alá.

Carey nemrég egy a Formula–1 befektetőinek tartott rendezvényen elmondta, nagyon szoros együttműködést folytatnak a versenypromóterekkel annak érdekében, hogy növeljék az F1 show-értékét.

„Amióta átvettük az F1 irányítását, az összes bevételi forrás közül a promóciós oldalt közelítettük meg a legkomolyabban. Főként annál az oknál fogva, hogy az előző vezetés nem aknázta ki teljesen ezt a részét a sportnak: hiányoztak a befektetések és a velük járó frissesség. Hogy egyszerűbben fogalmazzak, az F1 ezen oldala a korábbi években teljesen kiszáradt, ami odavezetett, hogy a promóterek inkább koncentráltak a pénzügyekre a növekedés helyett” – mondta Chase Carey, aki szerint a sportesemények manapság már minden eddiginél értékesebbek. „Nekünk pedig van egy világklasszis eseményünk, ezért az a célunk, hogy maximalizáljuk az értékét. Ezt próbáljuk a versenyek rendezői felé is kommunikálni, és egyelőre úgy tűnik, sikeresen átmegy az üzenetünk.”



Az amerikai üzletember azt is nyomatékosította, a versenynaptár bővítésével elsősorban az a céljuk, hogy a jövőben lehetőségük nyíljon előnyösebb egyezségeket kötni a befektetőkkel és a versenyek promótereivel. „Úgy hisszük, a sport számára promóciós szempontból még rengeteg helyen lehet fejlődni és lehet előrelépéseket tenni.” Carey szerint ezt az előrelépést három tényező befolásolhatja: a 21-nél több versenyhétvége, a korábbi, már nem túl vonzó egyezményeken alapuló vesernyeket új helyszínekkel kell helyettesíteni és az, hogy a versenyre kilátogatók számára magas színvonalú élményeket tudjanak nyújtani.

„Minden versenyhétvégének egy nagyszerű élménynek kell lennie a szurkolók számára, emellett a futamoknak az üzleti világ felé is vonzónak kell lennie. A terjeszkedés szerény, de minőségi lesz és már annak láttán is izgatottak vagyunk, hogy kik érdeklődnek a versenyrendezés iránt. Ennek egyik kiváló és már látható példája a nemrég bejelentett Vietnámi Nagydíj, ami kitűnő versenypályát biztosít egy olyan helyszínen, ami az egész világ számára izgalmas.”

A Motorsport beszámolói szerint a Liberty Media annak ellenére is fontolgatja a 25 futamos versenyszezont, hogy az nem túl népszerű a csapatok körében. Az amerikai tömegkommunikációs cég a számbeli növekedést viszont azzal kompenzálná, hogy átalakítaná a versenyhétvégék felépítését: kétnapossá tenné a futamhétvégéket, míg a médianapot csütörtökről péntekre helyezné át.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: