DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Palmer: Ocon szupertehetség, de eszetlen

Továbbra is kritikák kereszttüzét kénytelen elviselni Esteban Ocon, aki Brazíliában meggondolatlan manőverével kiütötte a versenyt vezető Max Verstappent, aki a leintés után meg is kereste a franciát.

Arról megoszlanak a vélemények a Formula-1-es szakértők körében, hogy kizárólag a Force India pilótáját terheli-e felelősség amiatt, hogy lekörözöttként megfosztotta Verstappent a biztos győzelemtől, vagy nagyobb óvatossággal a holland is elkerülhette volna az ütközést. Az viszont senki számára nem kérdés, hogy Ocon hatalmasat hibázott az esetnél.

Többeket leginkább az zavar az incidenssel kapcsolatban, hogy a Mercedes-junior, Esteban Ocon kakaskodásának köszönheti a Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton a Brazil Nagydíjon aratott futamgyőzelmét. A tavaly még a Renault-nál versenyző, azóta a BBC szakértőjeként dolgozó Jolyon Palmer is élesen kritizálta a fiatal franciát.

„Amióta nézem a Formula-1-et, ez volt a legeszetlenebb manőver versenyen. Pedig Ocon szupertehetséges, nagy kár, hogy nem találjuk a mezőnyben 2019-ben. Ez a múlt hétvégi ütközés alaposan rontja az összképet vezetői képességeiről” – írta a BBC weboldalán Palmer.

Ocon sokadszor ütközik valakivel pályafutása során - emiatt nem szerződtette le a Mercedes?


„Szép számmal akadtak incidensei saját csapattársával is, ez sarkalatos pont lehet a karrierje szempontjából. Állítólag éppen emiatt vonakodott a Mercedes, hogy már a következő évben felhozza őt az anyacsapathoz, mivel tartanak attól, hogy ezzel az istállón belüli könnyű helyzet felborulhatna.”

„A pilóták adott helyzetben visszavehetik körüket a Formula-1-ben, de csak teljesen tiszta körülmények között. Egyértelműnek kellett volna, hogy legyen Ocon számára, hogy nem befolyásolhatja negatívan a versenyben vezetők tempóját. Átmenetileg gyorsabb volt a vadonatúj gumikkal, de néhány körön belül úgyis visszaállt volna egy lassabb tempóra, hogy kímélje az abroncsokat és az üzemanyagot.”

„Nem vette figyelembe, hogy az élen csata zajlik, elvette Verstappentől a győzelmet azzal, hogy nekiment. Vasárnapi manővere alapvetően rossz volt. Akkor éppen a 14. helyen haladt és egyetlen pont megszerzésére is nagyon csekély esélye volt, a csapattársától tíz másodperccel maradt le és még két autó is volt köztük. Ha sikerült is volna megelőznie Verstappent, nem szerzett volna pontot” – mutatott rá Palmer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: