DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Marko nem beszél az "idióta" Oconnal

A Red Bull főtanácsadója utalásokat tett arra, hogy a Mercedes által támogatott Esteban Ocon manővere nem volt véletlen a versenyt vezető Verstappen ellen, nem is akar vele szóba állni.

Helmut Markót nem úgy ismerjük, mint aki visszafogja magát, ha kritizálásról van szó. Igaz, most jócskán adott is erre alapot Esteban Ocon, aki lekörözöttként az élről ütötte ki Max Verstappent, így segítve hozzá Lewis Hamiltont egy újabb futamgyőzelemhez. Megoszlanak a vélemények arról, mennyire volt szándékos és mennyire nem, amit a fiatal francia tett, de mindenesetre valóban különösen rossz fényt vet az ügyre, hogy Ocon a Mercedes juniorprogramjának segítségével került a Formula-1-be és a német gyártó most is fogja az ifjú pilóta kezét.

A Red Bull főtanácsadója még most sem tud napirendre térni afelett, hogy éppen az ő hajmeresztő manővere miatt nyerhetett a Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton. Ugyanakkor hatalmas dicséretet érdemel szerinte Verstappen, aki a sérült autóval is folyamatosan (újra) közeledett az ötszörös világbajnok britre, de megelőzni már nem volt ideje.

„Hogy mi történt? Egy lekörözött, aki a Mercedesszel áll szerződésben, kilökte a pályáról a versenyben vezetőt. És ezek után megússza egy tízmásodperces stop-and-go büntetéssel. Nem is szeretném a továbbiakban kommentálni ezt, soha életemben nem láttam még ilyet” – panaszkodott az ORF műsorában Dr Helmut Marko.

Ocon támadások kereszttüzében a Brazil Nagydíj óta


„Ez egyszerűen képtelenség. Aki körhátrányban van, az nem keveredhet csatába az élen állókkal. Agyalágyult. Az incidensben megsérült Verstappen padlólemeze, mégis visszazárkózott hatmásodperces hátrányból másfélre a leintésig. Pedig elég komoly veszteség érte a leszorítóerő terén, mégis újra közelebb tudott kerülni.”

„De ez nem változtat azon a tényen, hogy a fantasztikus versenyét egy ilyen hülyeség tette tönkre. Olyan sebességgel rendelkezett, hogy könnyedén behúzta volna a győzelmet. Nagyon sajnálom. Hogy elbeszélgetek-e Oconnal? Nem beszélgetek egy ilyen idiótával” – fogalmazott élesen a főtanácsadó.

Ezek után alighanem valóban a Mercedes maradt Esteban Ocon egyetlen választása. Bár korábban a Toro Rossóval is hírbe hozták a fiatal franciát, ezek után kételkedhetünk abban, hogy a következő években komolyan elgondolkodik azon a Red Bull, hogy szerződést kínál Oconnak. Egyébként az érintett is úgy nyilatkozott már korábban, hogy kizárólag a Mercedesre összpontosít. Külön pikantéria az ütközésben, hogy a Mercedes-motort használó Racing Point Force India csapatfőnöke mondta rádión pilótájának, hogy vegye vissza a körhátrányát Verstappentől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: