DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

RIcciardo: Vettel helyében én is pipa lettem volna

Daniel Ricciardo teljes mértékben megérti Sebastian Vettel dühét a mérlegelési balhéban és javasolja, hogy sürgősen változtassák meg az erre vonatkozó szabályt. Az FIA ugyanis hátrányt okozhat jelenleg.

A Brazil Nagydíj időmérő edzésének egyik érdekes pillanata volt, amikor az FIA szakemberei éppen az egyik legrosszabb helyzetben hívták ki kötelező mérlegelésre Sebastian Vettelt, ráadásul nem is nagyon tüsténkedtek a Ferrari pilótánál, lassan, komótosan végezték a munkát, miközben az eső bármelyik pillanatban odaérhetett.

A frusztrált német a rádión át és gesztikulációival is értetlenségének adott hangot, hogy miért éppen akkor és miért ilyen lassan végezték a munkálatokat, miközben minden másodperc számíthat ilyen változó időjárási körülmények között, ahogy erre például Suzukában is láthattunk idén példát.

Vettel az utasítás ellenére nem állította le autója motorját és saját maga hajtott le a mérlegről, amivel károsodást okozott az eszközben. Ezért utólag huszonötezer eurós büntetéssel sújtották és megrovásban részesítették, de legalább rajthelyét megtarthatta, mert még a visszasorolás is benne volt a pakliban.

Vettelnek tönkretehették volna az időmérőjét, amivel Ricciardo sem ért egyet


Red Bullnál versenyző riválisa, Daniel Ricciardo mélyen megérti a német frusztrációját, szorgalmazná, hogy változtassák meg ezt a szabályt, mert jelenleg egyáltalán nincs rendben a módszer.

„Ha a helyében lettem volna, engem is igencsak frusztrált volna a helyzet. Érkezik az eső, még nincs mért köröm és ilyen dolog miatt kényszerülnék várakozni, ami egyértelműen veszélybe sodorhatná az időmérő edzésemet. Biztos, hogy fogunk erről beszélni Abu Dhabiban” – nyilatkozta Daniel Ricciardo.

„Valamit meg kellene próbálni változtatni a jelenlegi rendszeren, például azt, hogy csak akkor lehessen valakit kihívni mérlegelésre, ha már van mért köre. Ha ugyanis behívnak akkor, amikor még nincs mért időm, nagyon erősen befolyásolhatják a kvalifikációmat, amiről azt gondolom, hogy unfair. Úgyhogy Vettel mellett állok ebben az ügyben.”

„Le kell állítani a motort, ez egy dolog, de aztán a szerelők odafutnak, hogy újra beindítsák. Vannak helyzetek, amikor erre nincs idő, több, mint egy teljes percnyi kiesést jelenthet (nem beszélve a bokszba való be- és kihajtásról). Ha az időjárás olyan, mint amilyen szombaton volt, egyáltalán nem ideális. Suzukában engem hívtak be, amikor gondjaim voltak és még nem rendelkeztem mért idővel. Azt sem értettem. Úgy érzem, mindenképpen csak a mért körünk után lenne szabad behívni mérlegelésre” – tette hozzá Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: