DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Wolff: Azzal tettem jót a csapatnak, hogy nem kontrolláltam Hamiltont

Toto Wolff 2013-ban lett a Mercedes ügyvezető igazgatója és annak ellenére, hogy azóta négy világbajnoki címet nyert csapatával, nem érzi úgy, hogy ő lenne a Formula–1 csodagyereke. Az osztrák emellett arról is beszélt, miért nem érezte soha szükségét annak, hogy erősebben kontrollálja Hamiltont.

Totot Wolff a brit Daily Telegraphnak adott hosszabb interjújában elmondta, egy csapatfőnök hanyatlása ott kezdődik, amikor már nem tudja kézben tartani saját egoizmusát. „Láttuk már a futball világában is, hogy amint azt kezded gondolni magadról, hogy te vagy a csodagyerek, a legkülönlegesebb vagy azt gondolod magadról, hogy mindenkinél jobb vagy, abban a pillanatban legyőzhetővé válsz" – mondta Wolff. 

Csapata egy kettős pódium helyezéssel akár már a hétvégi Brazil Nagydíjon ötszörös világbajnok lehet, utolérve ezzel a 2000-es évek elején Michael Schumacherrel hasonlóan győzedelmeskedő Ferrarit. Wolff viszont a történelmi sikerek ellenére szeretne továbbra is alázatos maradni. „Ez szuper fontos az életünkben, és mindig, amikor a tükörbe nézek, próbálom emlékeztetni magam, hogy nem szabad elveszítenem a nyugalmamat.”

Meglehet, a Mercedes csapatfőnökét sokan dicsérték az elért eredmények miatt, voltak ellenben olyanok is, akik kritikus szemmel figyelték azt, hogy kezeli pilótáját, az immáron ötszörös világbajnok Lewis Hamiltont, aki az F1 mellett szeret hollywoodi életet élni és attól sem riad vissza, hogy egy Ferrari mellett állva fényképezzék le Los Angeles utcáin. Wolff elismerte, közös munkájuk kezdetén, nem volt könnyű hozzászokni Hamilton stílusához, ám a teljesítménye végül minden marketingszabályt felülírt.



„Néhány marketinges kollégám nem értette, hogy engedhetem meg neki, hogy Los Angelesben egy Ferrari mellett állva fényképezzék le vagy azt, hogy miért hord olyan márkákat, amik nem támogatják a Mercedest. Számomra viszont a végén mindig az volt a lényeg hogy teljesített a pályán, és amíg ezzel nem volt gond, nem érdekelt, mit csinál a szabadidejében. Mert tudtam, amikor a világ körül repked vagy a zenéjén dolgozik, akkor ez a csapat előnyére is válik, hiszen utána jól fog teljesíteni.”

Az osztrák szerint ugyanis, míg vannak olyan pilóták, akik meditációval kapcsolódnak ki, addig Hamilton azzal vezeti le a stresszt és tud elszakadni a versenyzéstől, hogy azoknak a hobbiknak él, amik boldoggá teszik.

„A legjobb példa erre Szingapúr: egyik nap még Shanghajban volt a ruha kollekciójának bemutatóján, aztán onnan New Yorkba ment egy Tommy Hilfiger eseményre, ezt megelőzően pedig visszarepült Európába az egyik barátja esküvőjére. Majd következett a verseny Szingapúrban. Korábban azt kérdezték volna tőlem: hogy engedheted ezt? És a mostani futam előtt is kaptam ilyen megjegyzéseket, de a helyzet az, hogy a végén hat tizeddel gyorsabb volt, mint Sebastian Vettel és a versenyt is végig kontroll alatt tudta tartani.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: