DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Vettelt kizárhatják az elrontott mérlegelés miatt

Egészen szokatlan tettel sodorta veszélybe interlagosi hétvégéjét Sebastian Vettel, miután az időmérő közben lebonyolított mérlegelésnél nem szabályszerűen járt el. Azt mondja, nem kellene őket ilyen helyzetben kihívni.

00118022_019



FRISSÍTÉS: Vettel végül olcsón, figyelmeztetéssel és pénzbírsággal megúszta tettét.

Az eset a Brazil Nagydíj kvalifikációjának Q2-es periódusában történt. A két Ferrari először szuperlágy gumikon hajtott a pályára, de egyetlen kör után visszahívta őket a bokszba a csapat, hogy a versenystratégiára gondolva mégis inkább a lágy gumikat tegyék fel autóikra. Vettelt azonban ekkor hívták ki mérlegelésre, amit egy a bokszutca elején elhelyezett platformon végeznek el, és amelyre véletlenszerűen szólítja ki a versenyzőket az FIA. Ám a német türelmetlen volt, a levegőben lógó eső miatt nem akarta vesztegetni az időt, ezért kezeivel gesztikulálva sürgette a mérést végzőket, és nem is állította le autója motorját, ami pedig kötelező ilyen esetben.

Nem is telt sok időbe, hogy az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer jelentse a történteket a versenybíróknak, akik az időmérő után vizsgálat alá is helyezték az esett, meghallhatásra hívva a németet.

„Az időmérő második szakaszában, 15:27-kor, az 5-ös autó vezetője megtagadta a motor lekapcsolására vonatkozó kérést, amikor mérlegelésre hívták. Az autót feltolták a műszerre és járó motor mellett mérték meg, ami megnehezíti a pontos adatnyerést. A mérlegelést követően a versenyző önerőből hajtott le a mérlegről, ezáltal kárt téve abban” – olvasható a „vádiratban”.

A kvalifikációt végül a második helyen záró Vettel az autóból kiszállva így kommentálta a történteket:

„Szerintem jobb, ha nem mondok semmit” – kezdte, majd mégis mondott valamit. „Nem kellene behívniuk minket. Amikor a mostanihoz hasonlóan változóak a körülmények, akkor igazságtalan, ha valakit eközben szólítanak be. Csak sürgettem őket egy kicsit.”

Vettelt a sportszabályzat 29.1-es cikkelyének a) 1-es pontjára hivatkozva idézték be, amely kimondja, hogy ha egy versenyző nem az előírt procedúrának megfelelően hajtja végre a mérlegelést, kizárják az időmérőről és a bokszutcából rajtolva kell megkezdenie a futamot. A némettel kapcsolatban egyúttal a Nemzetközi Sportkódex egy pontja megsértésének gyanúja is felmerült. A Sky Sportsnak nyilatkozó, ma már az FIA-nál dolgozó korábbi csapatmenedzser, Steve Nielsen szintén azt mondta, számításba vették Vettel kizárásának lehetőségét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: