DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Marko: Egy négyszeres világbajnok nem felejt el vezetni

Sebastian Vettel nem azért maradt alul az idei szezonban, mert elfelejtett volna vezetni – véli a Red Bull Racing tanácsadója, Helmut Marko, aki szerint a német jövőre erősebben térhet vissza. Vettel ezzel egybehangzóan Brazíliában elmondta, a feladás számára nem opció.

A Ferrari négyszeres világbajnokát idén számtalan kritika érte, miután a német tőle nem megszokott hibákat vétett az idény több futamán is. A Brazil Nagydíj előtt Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója azonban a német Autobild szaklapnak adott interjújában kiállt egykori pilótája mellett, mondván hülyeség azt feltételezni, hogy Vettel azért veszítette el az ötödik világbajnok címért folytatott küzdelmet, mert elfelejtett vezetni vagy mentálisan nem lenne elég erős.

„A hibái egyszerűen a balszerencse következményei. Mind a három ütközésnél ő járt rosszul, pedig azok fordítva is elsülhettek volna. Sebastian semmi kockázatosat vagy meggondolatlant nem vállalt azokkal a manőverekkel. És azt állítani, hogy 30 évesen már túl lenne a fénykorán egyszerűen hülyeség” - reagált Vettel egykori főnöke Jackie Stewart, brit világbajnok nemrég tett kijelentésére, amely szerint a német pilóta már nincs karrierje csúcsán.

Helmut Marko szerint „egy négyszeres világbajnok nem felejti el, hogyan kell egy Formula–1-es autót vezetni. Éppen ezért hiba lenne, ha valaki leírná őt.” Marko a Vettelt ért bírálatokat is túlzónak tartotta, és elmondta, amikor pilótáját, Max Verstappent is hasonlóan kritizálták a szezon elején látott ütközései miatt, a holland ezekre azzal válaszolt, hogy még erősebben kezdett el versenyezni. Az osztrák Sebastian Vettelnél is hasonló visszatérésre számít.



Vettel a Brazil Nagydíj csütörtöki médianapján Helmut Markóval egybehangzóan elmondta, számára nem opció az, hogy feladja a küzdelmet, és 2019-ben is harcolni akar azért, hogy a Ferrarival legyen ötszörös világbajnok. „Mindig egy cél vezérelt, az, hogy győzni akarok, és ez soha nem fog megváltozni” - mondta Vettel. 

„A legutóbbi futamot nyilvánvalóan nagyon nehéz volt lenyelni, és az előttünk álló tél is hasonlóan nehéz lesz. De idén nagyon sok olyan dolog történt, amikből egyénileg és csapatként is tanulnunk kell és számos olyan terület van, ahol javulnunk kell” – nyilatkozta a német versenyző, akinek meggyőződése, hogy a Ferrariban idén jóval több volt a potenciál, mint amennyit valóban meg tudtak mutatni. Vettelnek ugyanakkor még az idei szezonra is maradt egy kitűzött célja: hazavinni a konstruktőri világbajnoki címet Maranellóba. „Éppen ezért a hétvégén teljes gőzzel megyünk előre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: