DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Prost: Akar-e Hamilton hétszeres világbajnok lenni?

Alain Prost szerint azzal, hogy Lewis Hamilton ötszörös világbajnokká avanzsált, 2019-ben új motivációt kell találnia magának. A négyszeres világbajnok francia úgy véli, a britnek most azt is el kell döntenie, akar-e hétszeres világbajnok lenni.

Alain Prost egy a Motorsportnak adott interjúban elmondta, Lewis Hamiltont idén elsősorban az sarkallta a minél jobb teljesítményre, hogy tudta, riválisával, Sebastian Vettellel mindketten ötödik világbajnoki címükért hajtanak. Azzal viszont, hogy sikerült legyőznie Vettelt, a britnek 2019-ben egy másfajta motivációt kell találnia magának, ami a francia szerint akár az is lehet, hogy célba veszi Michael Schumacher rekordnak számító hét világbajnoki címét.

„Idén én mindig azt mondtam, hogy sem Sebastiannak, sem pedig Lewisnak nem lehet gondja a motivációval, mert mindketten négyszeres világbajnokok, és tudják, egymást kell legyőzniük ahhoz, hogy generációjuk első ötszörös győztesévé váljanak” – mondta Prost.

„Ezek után viszont Lewis saját magának kell feltegye a kérdést: akarok legalább hétszeres világbajnok lenni vagy sem? Ez egy személyes döntés. Viszont, amikor az ötödiknél tartasz, még nem gondolhatsz a hetedikre vagy a nyolcadikra, hiszen először a hatodikat kell megszerezned” – vélekedett a francia, aki szerint Hamiltonnak akár az is kihívást jelenthet, hogy 2019-ben ismét változnak a szabályok a Formula – 1-ben.

„A szabálymódosítások mindig olyan változást hozhatnak, amit nem tudhatod, hogyan fog a csapatod kezelni, és te megint egy nagyon hosszú szezon előtt állsz. Éppen ezért nehéz megmondani, te sem tudod, senki sem tudhatja, hogy mit hoz a jövő. Az is lehet, egy nap úgy ébredsz majd, hogy már azt is megkérdőjelezed, egyáltalán akarsz-e még bajnoki címeket nyerni.”



Azzal, hogy a Mexikói Nagydíjon Lewis Hamilton ötszörös világbajnok lett, sokan a legendás Juan Manuel Fangióhoz kezdték hasonlítani. Prost viszont elutasította azt, hogy Hamilton sikerét egy korábbi generációhoz mérje, mondván, világbajnoki címeket nyerni a Formula–1 minden korszakában más. „Régebben a csapatok teljesítménye sokszor nagyon hullámzó volt, emellett a megbízhatóság is egy komoly problémát jelentett. Manapság ez már nem így van, de ez nem jelenti azt, hogy Hamilton győzelme kevesebbet érne. Szerintem Lewis generációja egyik, ha nem a legjobb versenyzője, és talán ez volt az eddigi legjobb szezonja, tekintve, hogy a küzdelem az elejétől a végéig nagyon szoros volt.”

A McLaren és a Williams egykori világbajnoka szerint ahhoz, hogy valaki bajnokságokat nyerjen, kulcsfontosságú a stabilitás, a következetesség és az, hogy a pilóta el tudja fogadni azt is, ha a futam végén csak harmadik vagy negyedik helyen intik le. Prost úgy véli, Hamilton idén azzal tudott nyerni, hogy ki tudott használni minden adandó lehetőséget, ezzel is nyomás alá helyezve az ellenfelet.

„Persze volt egy kis szerencséje is, mert ez egy hosszú szezon volt, de amikor Sebastian hibázott, mint Bakuban vagy Németországban, Lewis nagyon erős és motivált volt. De, amikor a Ferrari hagyta nyitva az ajtót, ő akkor is ott volt és bement rajta. Éppen ezért tudtak győzni idén, mert kiválóan kezelték az egész idényt” - osztotta meg véleményét Alain Prost.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: