DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton iskolát alapítana a jövő generációi számára

Lewis Hamilton nem tartja helyesnek azt, hogy a fiatal, feltörekvő pilóták feláldozzák oktatásukat Formula-1-es karrierjük érdekében. Az ötszörös világbajnok akár egy iskolát is alapítana a jövő generációi számára.

Lewis Hamilton szerint a Formula-1 egyike azon sportágaknak, amik megkövetelik azt, hogy sokan akár iskoláztatásukat is feláldozzák egy sikeres karrier érdekében. Az ötszörös világbajnok Jean Todttal, az FIA elnökével együttműködve szeretne tenni azért, hogy a jövő versenyzői ne kerüljenek ilyen választások elé. „Szeretnék azért is minél jobban versenyezni, hogy ezzel is bátorítsam a gyerekeket. Remélhetőleg a közeljövőben elbeszélgetünk erről Jeannal, mert úgy érzem, pozitív hatással lehetünk azokra a fiatalokra is, akik az iskolákban tanulnak.”

Hamilton elmondta, azzal, hogy a szülők is hajlandóak feláldozni gyerekük iskoláztatását a „nagyobb cél” érdekében, sok olyan fiatal van, aki a versenyzés miatt nem részesül megfelelő oktatásban, ez viszont azt is eredményezi, hogy ha a versenyzői karrier mégsem a tervek szerint alakul, sokan B terv nélkül maradnak.

„Világbajnokságokat nyerni nyilvánvalóan nagyszerű dolog, de remélem, Jeannal ki tudunk dolgozni egy olyan tervet, ami azokon is segít, akik versenyzőként mégsem jutnak el a Formula-1-ig, de helyette akár mérnökök is lehetnek. Több ezren dolgoznak ezeknél a csapatoknál, a különböző szervezeteknél számos lehetőség adódik, és én szeretnék ebben részt venni” – mondta Hamilton, aki azzal is tisztában van, rá mindig versenyzőként fognak emlékezni, éppen ezért szeretné olyan célra használni a rendelkezésére álló platformokat, amik a jövő generációit is szolgálják.



„Ez a nagyszerű sport és a vele járó lehetőségek alapot jelentenek ahhoz, hogy valami egyebet is elérjek. Nem szeretnék mindig csak elvenni, hanem valami pozitív hatást is gyakorolni akarok. Ha valamiről, akkor szeretném, ha arról maradnék emlékezetes, hogy megalapítottam egy iskolát, függetlenül attól, hogy az az oktatás ösztönzésére szolgál vagy arra, hogy segít másoknak túljutni a nehéz időszakokon. Nehéz szavakba foglalni, de összességében nem szeretném azt, hogy az életem semmit ne érjen” - fogalmazott a Mercedes pilótája.

A brit aggodalma ugyanakkor nem teljesen alaptalan, 2014-ben a Red Bull Racing főtervezője, Adrian Newey is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mondván, az irányító testületeknek és államigazgatási szerveknek tennie kellene valamit annak érdekében, hogy a fiatal pilóták ne veszélyeztessék oktatásukat a versenyzés miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: