DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Grosjean formajavulása óriási talány

Romain Grosjean sorozatos bakijai után a Haas elkezdett körülnézni, kit szerződtessen a helyére. A francia azonban bámulatos formajavulást mutatott be a szezon derekán, amit a főnök most sem ért.

Nem igazán érti a Haas istálló és annak főnöke, honnan húzta elő az évad első felében rettentően megbízhatatlanul versenyző Romain Grosjean azt a teljesítményemelkedést, amivel végső soron megmentette ülését az amerikai gárdánál. Bizony már keresték az utódját, ki ülhetne 2019-ben a helyére, ám a rutinos francia varázsütésre elkezdett sokkal jobban menni, sőt, a második félévben látványosan gyorsabb csapattársánál, Kevin Magnussennél is. Végül mindkettejük jutalma szerződéshosszabbítás lett.

Még csak harmadik szezonját tölti a Formula-1-ben a Haas istálló, de messze idén jöttek elő legjobb autójukkal (a versenyautó annyira hasonlít a tavalyi Ferrarira, hogy a szezon elején sokan támadták is ezért a Haast), az eredmények pedig ugrásszerűen javulni kezdtek. Nem úgy Romain Grosjean esetében, aki nyolc futam után még pont nélkül állt, miközben dán csapattársa szorgosan gyűjtögette a jobbnál jobb helyezéseket.

Bakui, barcelonai és silverstone-i látványos hibái után a Haas már kereste a francia utódját, ám a Német Nagydíj óta Grosjean gyakorlatilag hiba nélkül és villámgyorsan vezet, sokkal többet produkál, mint Magnussen. Jó formája állandósult, így az istálló végül újabb lehetőséget adott neki, 2019-re is aláírhatta szerződését. A kilencedik versenytől öt futamból négyszer pontszerző helyen végzett, ebből az Ausztriában elért 4. helyezése emelkedett ki igazán.

A sokadik hiba után senki nem fogadott volna arra, hogy Grosjean maradhat jövőre is


Hogy mi okozta ezt a mérföldkövet? Senki nem tudja. „Szerintem mindannyian láthatjuk a változást. Az időmérős teljesítménye különösen feljavult, de Romain elismerte, hogy ő maga sem tudja, mitől lett ennyivel jobb egyik pillanatról a másikra. Zsinórban tizenegyszer bejutott a Q3-ba, ilyen soha korábban nem történt vele” – mondta el Günther Steiner a Crash.net szakoldalnak.

„Ez a mi istállónknak hatalmas eredmény. Valami megváltozott benne, de még most sem értjük hogy mi és hogyan. Csak remélni tudom, hogy ő maga érti, miben változtatott és ez sosem fordul már a visszájára. Az ilyen dolgokról mindig nyíltan beszélgettünk, úgy tűnik, abszolút úrrá lett a problémáin. Remélhetőleg ez így is marad.”

Egyáltalán nem volt biztonságban Grosjean ülése. „Egyértelmű, hogy elkezdtünk keresgélni. Muszáj volt körülnéznünk a lehetséges utódját keresve, ha tovább folytatta volna folyamatos hibáit. Ez neki sem lehetett jó. Nem is kellett senki után futnunk, annyira jó volt az autó, hogy a versenyzők kerestek meg minket.”

„Érdeklődtünk, de komoly tárgyalásokat senkivel nem folytattunk. Nem szeretem senki idejét rabolni, így mindig őszintén elmondtuk mindenkinek, mi a helyzet. Romain még éppen időben kapott észbe. Ezek után újra az lett a célunk, hogy megtartsuk őt, a stabilitás nagyon fontos ebben a sportágban. Hála istennek, hogy végül így végződött az ügy” – tette hozzá Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: