DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Verstappen győzött, Hamilton ötszörös világbajnok

A rajttól vezető Max Verstappen tavalyi sikerét megismételve nyerte a Mexikói Nagydíjat, Daniel Ricciardo alatt ismét megállt a Red Bull, Lewis Hamilton alatt pedig noha gyengélkedett a Mercedes, 4. helyével így is behúzta ötödik F1-es világbajnoki címét.

Száraz pálya fogadta a mezőnyt a Mexikói Nagydíj rajtjánál, és bár volt némi esély az esőre a futam második felére, végül ez nem érkezett meg.

Austin után itt kapta meg a második lehetőséget Lewis Hamilton az ötödik bajnoki címének bezsebelésére, amihez már Sebastian Vettel eredményétől függetlenül is elég lett volna a hetedik helyen végeznie. Nemcsak az esélyek, a statisztikák is a német ellen szóltak: a 4. helyről startoló Vettel még sohasem nyert az első háromon kívülről indulva, de az Auto Motor und Sport újságírója még azzal az őrült adattal is előállt, hogy sohasem győzött még a Ferrari olyan futamon, amelyen az énekes Placido Domingo is jelen volt – márpedig a világhírű tenor el is énekelt néhány dallamot a rajt előtt.

vet



A Red Bullok által vezetett, rendhagyó rajtfelállást ismerve mindenki a szokásosnál is izgatottabban várta a startot és a szintén egyedülálló 890 méteres sprintet az 1-es kanyarig. Bár az élmezőnyből Hamiltonnak volt a legkevesebb oka rámenősnek lenni, mégis ő volt a legagresszívabb a rajtnál, és a harmadik helyről azonnal kilőtt a két Red Bull közé. Verstappen őrizte a belső ívet és elfordult elsőként Hamilton előtt, a pole-ból gyengébben elrugaszkodó Ricciardo pedig csak mögéjük sorolt be. Vettel ezúttal sem úszta meg koccanás nélkül az első kört, Bottas Mercedesével érintkeztek az első kerekeik, de a finn rövid pályaelhagyásán kívül ezúttal nem történt dráma.

Az ultralágy gumik a Mercedeseken bírták a legrövidebb ideig, már a 11. körben kihívták kerékcserére mindkét pilótájukat. A Red Bullok erre reagálva követték őket a következő két körben, a Ferrarinál viszont csak a 17. körben ejtették meg a kettős cserét. A második etapra Verstappen már 10 másodperc körüli előnyben találta magát, Vettel életre kapott, a Mercedesek pedig továbbra is küszködtek a gumikkal. A Ferrari németje utolérte és a célegyenesben megelőzte Ricciardót, majd pár körrel később ugyanezt tette Hamiltonnal is. A brit rohamosan veszített a tempóból, így Ricciardo is átugrotta őt, miután néhány környi védekezés után a 47.-ben a bajnoki cím várományosa elfékezte magát az 1-es kanyar előtt, és átszánkázott a sikánon.

A Mercedes ki is hívta pilótáit egy második cserére, de itt kezdtek változatossá válni a taktikák az élmezőnyben, hiszen csak Verstappen és Vettel tett ugyanígy. A még mindig erős tempót autózó Ricciardo ezzel felugrott a második helyre, de friss gumijaival a német ismét felzárkózott rá. Őt Raikkönen követte, a Mercedesek pedig ekkorra az 5-6. helyre szorultak.

ver ham

Ricciardo elég gyorsnak tűnt ahhoz, hogy magánál tartsa a 2. pozíciót, ám a technika ezúttal sem így akarta. Az utolsó tíz körre fordulva a Red Bull füstölni kezdett, az ausztrál pedig kénytelen volt félreállni és elkönyvelni szezonbeli nyolcadik kiesését.

Verstappen végül kényelmes előnnyel ismételte meg tavalyi mexikói sikerét, ötödik győzelmét aratva az F1-ben. A két Ferrari egészítette ki a dobogót, Hamilton negyedik lett, őt pedig a végül háromszor kereket cserélő Bottas már körhátrányban követte a Mercedes szezonbeli leggyengébb hétvégéjén.

Ez viszont aligha érdekelte a Mercedest a leintés pillanatában, a csapat ugyanis felszabadultan ünnepelhette Hamiltont, aki így is több mint eleget tett ahhoz, hogy behozhatatlan pontelőnyre tegyen szert és ötszörös világbajnokká váljon, beérve ezzel az örökranglista második helyén Juan Manuel Fangiót. A Mercedes azonban nem lett konstruktőri bajnok: 20 ponttal többet kellett volna szerezniük a Ferrarinál, ehhez képest 11-gyel kevesebbet gyűjtöttek.

A középmezőny legjobbja Nico Hülkenberg lett, a Sauber kettős pontszerzést jegyzett, és hosszú idő után Stoffel Vandoorne is visszatért a legjobb tíz közé.

Három virtuális biztonsági autó szakaszt is hozott a verseny a kiesések miatt. Egyetlen spanyolajkú pilóta sem ért célba: Fernando Alonso ismét a futam elején búcsúzott, miután az első körben törmeléket szedett össze McLarenje, de kiesett Carlos Sainz is, Sergio Perez pedig a hazai közönsége bánatára parkolt a bokszba műszaki hiba miatt.  

 

A Mexikói Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Kör Idő/Hátrány
1 Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer 71 1:38:28.851
2 Sebastian Vettel Ferrari 71 17.316
3 Kimi Räikkönen Ferrari 71 49.914
4 Lewis Hamilton Mercedes 71 1:18.738
5 Valtteri Bottas Mercedes 70 1 kör
6 Nico Hülkenberg Renault 69 2 kör
7 Charles Leclerc Sauber-Ferrari 69 2 kör
8 Stoffel Vandoorne McLaren-Renault 69 2 kör
9 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 69 2 kör
10 Pierre Gasly Toro Rosso-Honda 69 2 kör
11 Esteban Ocon Force India-Mercedes 69 2 kör
12 Brendon Hartley Toro Rosso-Honda 69 2 kör
13 Lance Stroll Williams-Mercedes 69 2 kör
14 Sergey Sirotkin Williams-Mercedes 69 2 kör
15 Kevin Magnussen Haas-Ferrari 69 2 kör
16 Romain Grosjean Haas-Ferrari 68 3 kör
- Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 61 kiesett
- Sergio Pérez Force India-Mercedes 38 kiesett
- Carlos Sainz Renault 28 kiesett
- Fernando Alonso McLaren-Renault 3 kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: