DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Rendszeressé válik a Q3 szándékos elkerülése

Nem először és nem másodszor találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a középcsapatok nem is akarnak bejutni az időmérő harmadik szakaszába, ezzel megtartva a szabad gumiválasztás lehetőségét.

Mexikóban is megfigyelhettük, hogy a Q3-ról éppen csak lecsúszó pilóták és csapatuk mennyire elégedett az eredménnyel. A Force Indiánál is így történt, egyértelműen elismerték, hogy egyáltalán nem szerettek volna bekerülni a legjobb tíz közé, a mezőny ugyanis rettentően nem szereti a hiperlágy keveréket, márpedig a nagyon szoros középmezőnyben kizárólag azzal lenne esély a Q3-ba kerülésre.

Szeretnék kihagyni az életükből a hiperlágy abroncsokat a verseny folyamán, a tizenegyedik és tizenharmadik rajtkockából pedig ezt el is érik. Tervüket remekül végrehajtották, bár eredetileg a hatodik sort szerették volna elfoglalni, de Fernando Alonso egy remek körrel bezavart és elcsípte a 12. helyet.

„Megvolt a tempónk ahhoz, hogy a Q3-ba is bekerüljünk a hiperlágy keveréken, de nem szerettük volna megkockáztatni, hogy azokon a gumikon kelljen rajtolnunk. Előre tudtuk, hogy az ultralágyakon nehéz lenne bejutni a legjobb tízbe, viszont azzal, hogy keményebb keveréken rajtolhatunk vasárnap, mindenképpen előnyünkre válik majd” – nyilatkozta Sergio Perez.

A két Force India is szándékosan kerülte el a Q3-ba jutást hiperlágyakon


„Egyszerűen a jobb stratégia mellett döntöttünk. Biztos vagyok abban, hogy a versenyen jó esélyeink vannak. Hiszek abban, hogy a mi stratégiánk a megfelelő, a futam során jóval feljebb fogunk érni” – tette hozzá a hazai pályán versenyző mexikói pilóta.

A csapatfőnök is elismerte, hogy fel sem merült bennük, hogy a második szakaszból a leglágyabb abroncsokkal jussanak tovább. „Úgy döntöttünk, inkább játszunk egyet, úgyis a vasárnapi eredmény számít. A szabadedzések során észleltük, hogy a hiperlágy keverék rettentően kopik. Mindenképpen el akartuk kerülni, hogy a hiperlágyakon kelljen rajtolnunk” – ismerte el Otmar Szafnauer.

„Egyedül azt bánom, hogy Fernando (Alonso) befért elém. A Q2-es köröm utolsó szakaszában tapadáshiánnyal küzdöttem, ő pedig a hiperlágyakon be tudott jönni elém” – fogalmazott Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: