DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton Schumacher hét rekordját is megdöntheti

Michael Schumacher a maga idejében többnyire uralta a Formula-1-et, hét világbajnoki címén kívül is számos csúcsot tart. Lewis Hamilton egy fontosat már elvett, ha így menetel tovább, többet is megdönthet.

Általában a hétszeres világbajnok német legenda két rekordja igazán köztudott. Az egyik világbajnoki címeinek száma, hét ízben ugyanis soha senkit nem koronáztak a sorozat királyává sem előtte, sem utána. A bivalyerős Mercedes elmúlt évekbeli dominanciáját és a Formula-1-be öntött temérdek pénzt látva azonban a magabiztos és villámgyors Lewis Hamilton két év múlva utolérheti az előző generáció kiemelkedő pilótazsenijét.

Bár Hamilton arról beszélt korábban, hogy nem volt célja, hogy Schumacher csúcsait döntögesse, alapvetően példaképével, Ayrton Sennával szeretett volna egy szintre kerülni, az ő eredményeit már túl is szárnyalta minden téren. Bár a Sennával való összehasonlítás kissé értelmetlen, mivel két teljesen más korszakban versenyeztek, de a tragikus körülmények között elhunyt brazil eredményeit már átlépte a (még) négyszeres bajnok brit.

A gpfans.com szakportál górcső alá vette, a legtöbb pole-pozíciós indulás után Schumacher milyen egyéb rekordjai kerülhetnek veszélybe a következő két évben, ha Hamilton továbbra is ennyire meghatározó tagja marad a mezőnynek. 

Schumacher 91. győzelme, 2006-ban, Sanghajban


Nagydíjgyőzelmek száma, Michael Schumacher: 91, Lewis Hamilton: 71.

Amikor Michael Schumacher 2006-ban, Kínában pályafutása utolsó sikerét elkönyvelte, 91. győzelmével pontosan negyven (!) sikerrel került az akkori második, Alain Prost elé. Hogy mekkora szám volt ez, jól mutatja, hogy a megelőző korszak két legjobb versenyzője, Prost és Senna együttesen szerzett 92 futamgyőzelmet. Hamilton szélsőséges esetben már 2019 végére túlszárnyalhatja ezt, de ennek kevés a reális esélye. A 2020-as szezon végéig azonban jóval reálisabb ez a lehetőség.

Egyazon ország versenyein elért legtöbb győzelem – Michael Schumacher: 8 (Francia Nagydíj), Lewis Hamilton: 6 (Kanadai, Magyar, valamint USA Nagydíj)

Talán ez a csúcs lenne legkönnyebben elérhető, a következő két évben Montrealban, a Hungaroringen, vagy Austinban zsinórban két siker szükséges a brit ásztól ehhez.

Egymás utáni években, megszakítás nélkül legalább egy futamgyőzelem megszerzése.

Schumacher: 15 (1992-2006), Hamilton: 12 (2007-2018)

Egy évben egyetlen nagydíjat megnyerni ezzel a Mercedesszel gyakorlatilag garantált, ám ha ezt a Schumacher-rekordot el akarja érni Hamilton, akkor 2020 után is a mezőnyben kell versenyeznie. Mindkét fenomén esetében akadt egy esztendő, amikor kis híján megszakadt a sorozat. Schumachernek 2005-ben csak a botrányos körülmények között megrendezett, indianapolisi verseny megnyerése hozott győzelmet, míg Lewis Hamiltonnak 2013-ban volt szerencséje, egyetlen alkalommal intette le elsőként a kockás zászló, első mercedeses győzelmekor, Magyarországon.

Azon nagydíjak száma, amin legalább egy kört az élen töltöttek.

Schumacher: 142, Hamilton: 127

Ez nem tűnik nehéz feladatnak, az idei évet is beleszámolva nagyjából negyvenöt lehetősége lesz 2020 végéig a britnek arra, hogy ebből legalább tizenötször az élen töltsön minimálisan egy kört. Mivel még az idei szezonból is hátra van három verseny, ez már jövőre jó eséllyel megdőlhet. A hibrid éra kezdete óta Hamilton a futamok 76%-án vezetett, ez átlagosan szezononként 15 futam.

Hamilton győzelmi sorozata 2007-ben, Montrealban kezdődött

Versenyhétvégéken belüli mesterhármasok (pole-pozíció, győzelem, leggyorsabb kör).

Schumacher: 22, Hamilton: 14

A leggyorsabb körök miatt ez kevésbé könnyű feladat, bár itt is a hibridkorszak segített Hamilton segítségére. Az eddigi tizennégy söpréséből ugyanis tizenkettőt a V6-os korszakban szerzett a Mercedesszel.

Dobogós helyek száma – Schumacher: 155, Hamilton: 132

Lewis Hamilton eddigi pályafutása során versenyei 58%-án állt dobogóra, így ez a csúcs is elérhetőnek tűnik, főleg, mivel ezzel a domináns hibrid-Mercedesszel jóval magasabb az arány, 80%.

A leghosszabb eltelt idő az első és utolsó futamgyőzelem között. Éppen az elmúlt hétvégén, Austinban dőlt meg ez a csúcs, immáron Kimi Raikkönen tartja a rekordot és ennek megdöntése viszont kemény dió lehet Hamilton számára, akinél ez jelenleg 11 év és 3 hónap. A finn jégember 2003-as malajziai és 2018-as USA-beli győzelme között 15 év, 6 hónap és 28 nap telt el. Ahhoz, hogy ezt Hamilton átadhassa a múltnak, még 2022-ben is versenyeznie (és győznie) kellene.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: