DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Ferrari óvásától tartva változtatott a Mercedes

Nem akart verseny utáni bonyodalmakat az F1-es USA Nagydíjon a vb-éllovas istálló, ezért az utolsó pillanatban módosított a felni kialakításán – emiatt voltak gumikezelési problémáik Austinban?

Már a Formula-1-es USA Nagydíj hétvégéje előtt is a figyelem középpontjába került a Mercedes legújabb felni-dizájnja, amelyen lyukakat alakítottak aki, amelyek elsősorban a légáramlatok felerősítését szolgálják. A nagy rivális Ferrari természetesen kérdőre vonta ezek szabályosságát – felemlegetve, hogy 2012-ben hasonló megoldást tiltottak be a Red Bullnál –, ám az FIA arra jutott, hogy legális a világbajnoki címvédő istálló felnije.

hamilton-raikkonen-usa-2018-dppi-1



Csakhogy a Motorsport.com információi szerint ebbe a maranellóiak nem nyugodtak bele, s még az austini hétvége folyamán is megkérdőjelezték az FIA álláspontját. Miután a Ferrarinak lehetősége lett volna akár egy verseny utáni óvásra is emiatt, a Nemzetközi Automobil Szövetség illetékesei értesítették erről a Mercedest, akik aztán az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy mivel esély volt rá, hogy akár már ezen a hétvégén bajnokavatásra kerülhetett volna sor, a legbiztosabb lépés az, ha módosítanak a felni kérdéses részén – annak ellenére, hogy az FIA szabályosnak nyilvánította azt.

Nagy kérdés, hogy ez a változtatás kihatással volt-e a Mercedesek teljesítményére az USA Nagydíjon. Lewis Hamilton a leintést követően rejtélyes problémákra hivatkozott, amelyek miatt kénytelenek voltak kétkiállásos stratégiát alkalmazni a texasi futamon – nem kizárt, hogy a felni kialakításának módosítása miatt kevésbé bántak jól az abroncsokkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: